ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: ΜΕ ΓΟΡΓΑ ΒΗΜΑΤΑ ΟΙ ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ !!!

ΗΔΗ ΣΤΙΣ 31/10 ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 2 ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
Εξελίξεις για το ελληνικό πετρέλαιο αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς τότε αναμένεται ότι θα κορυφωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η πορεία πλέον είναι προδιαγεγραμμένη. Η υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης για τη θαλάσσια «περιοχή 2» στο Ιόνιο από την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ την Τρίτη, η επερχόμενη δημοσίευση εντός Νοεμβρίου στην εφημερίδα της ΕΕ των διαγωνισμών για τα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης και στη Δυτική Ελλάδα σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια που αναπτύσσει η ΕΔΕΥ στρώνουν το «χαλί» στους ξένους επενδυτές.

Τα βήματα είναι πλέον ξεκάθαρα και οι διαδικασίες δείχνουν δρομολογημένες με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2017 οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η ΕΔΕΥ δουλεύει εντατικά ώστε να ανοίξει το data room στην Αθήνα, δηλαδή η αίθουσα ή αλλιώς έκθεση δεδομένων όπου οι εν δυνάμει επενδυτές θα μπορούν να ενημερωθούν για το πιθανό ελληνικό δυναμικό υδρογονανθράκων, το οποίο φυσικά παραμένει κατά ένα μέρος απόρρητο. Τα στοιχεία για τα ελληνικά block θα είναι διαθέσιμα και στο Χιούστον και το Όσλο από την PGS (η οποία έχει αναλάβει τα σεισμικά).

Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την προσέλκυση περισσότερων εταιρειών θεωρώντας ότι ο ανταγωνισμός βελτιώνει τεχνικά και οικονομικά τις προσφορές. Προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό όπως έγινε στα μέσα Οκτωβρίου όπου αντιπροσωπεία της ΕΔΕΥ μετέβη στην έκθεση AAPG στο Λονδίνο. Στο περιθώριο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τεχνικές και επιστημονικές παρουσιάσεις ενώ και έγινε και πιο εξειδικευμένη ενημέρωση σε διεθνείς (κυρίως αμερικανικές και ευρωπαϊκέ) πετρελαϊκές επιχειρήσεις σε σχέση με τις διαδικασίες συμμετοχής.

Οι τεχνικές παρουσίες κάλυψαν την μεγάλη ανθρακική πλατφόρμα που εκτείνεται δυτικά και νότια της Κέρκυρας με εμφανή παρουσία παλαιών υφάλων θαμμένων κάτω από παχιά ιζήματα σε βάθη νερού από 800 μέχρι 3000 μέτρα. Μέρος αυτής της πλατφόρμας είναι και το «μπλοκ 2» του διαγωνισμού του 2014. Τα ιζηματολογικά χαρακτηριστικά και η ανάλυση των γεωλογικών πιθανοτήτων εξεύρεσης κοιτασμάτων στο Βόρειο Ιόνιο αποτέλεσαν επίσης μέρος των παρουσιάσεων.

Όσον αφορά στην Κρήτη, παρουσιάστηκαν οι περιοχές δυτικά και νότια της Κρήτης από πλευράς καλύμματος εβαπορίτων και από πλευράς βαθιών καναλιών με κλαστικά ιζήματα με την επικείμενη έκδοση του σεισμο-στρωματογραφικού Άτλαντος από την ΕΔΕΥ.

Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον που εξέφρασαν εκπρόσωποι των διεθνών πετρελαϊκών επιχειρήσεων οι οποίοι απεύθυναν ερωτήσεις κυρίως για τα θαλάσσια οικόπεδα.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του διεθνούς ενδιαφέροντος, η ΕΔΕΥ μεταβαίνει στο Λονδίνο και πάλι την επόμενη εβδομάδα για τον εντοπισμό νέων ερευνητικών στόχων και νέων συνεργασιών και επενδύσεων.

πηγη: insider.gr