Κατάργηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα ως μέτρου αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας ζητούν από την Ελλάδα Κομισιόν και Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Το θέμα έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση των ευρημάτων της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την Ελλάδα από τον γενικό διευθυντή του Φέιθ Μπιρόλ, σύμφωνα με τον οποίο η ενεργειακή φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδοτήσεις των τιμών ενέργειας, παρά με άλλους μηχανισμούς, δηλαδή τις φορολογικές ελαφρύνσεις. «Η επιδότηση των τιμών δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να μειώσουμε την ενεργειακή φτώχεια» είπε χαρακτηριστικά.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η Κομισιόν ετοιμάζει Κοινοτική Οδηγία με την οποία θα ζητά να καταργηθούν όλες οι επιδοτήσεις τιμών για ευπαθείς ομάδες, δηλαδή μέτρα όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), στο οποίο υπάγονται σήμερα περίπου 680.000 καταναλωτές.
Επεσήμανε ωστόσο ότι στην Οδηγία αντιδρούν τουλάχιστον τρεις χώρες, και συγκεκριμένα οι Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση για κατάργηση του ΚΟΤ σε 5 χρόνια και να έχει μεταθέσει την έναρξη εφαρμογής του νέου πλαισίου στα 10 χρόνια.Οι προωθούμενες αλλαγές αφορούν συνολικά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), μέρος των οποίων είναι και το ΚΟΤ.
ΠΗΓΗ:cnn.gr