Το ιδιαίτερα δυνατό φως που εκπέμπουν τα έξυπνα κινητά δυσκολεύει τον ύπνο και μας αφήνει με τα μάτια ανοιχτά

Όλοι διαθέτουν πλέον τουλάχιστον ένα έξυπνο κινητό, πέραν φυσικά από τάμπλετ και λαπτοπ που κοσμούν κάθε σπίτι για τις ανάγκες ενός σύγχρονου ανθρώπου. Οι οθόνες των ηλεκτρονικών αυτών συσκευών εκπέμπουν τόσο δυνατό μπλε φως που γίνεται να είναι ευκρινείς ακόμη και κάτω από δυνατό φως της ημέρας.

Αντίστοιχα, η εκπομπή φωτός τη νύχτα είναι τόσο έντονη, που για πολλούς παρομοιάζεται με ένα μικρό παράθυρο φωτός που διαπερνά το σκοτάδι. Το γνωρίζατε όμως πως ίσως είναι αυτός ο λόγος που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε τα βράδια; Το σώμα είναι προγραμματισμένο να ακολουθεί έναν συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο βοηθά να παραμένουμε ξύπνιοι την ημέρα και να ηρεμούμε και να κοιμόμαστε τη νύχτα. Αν όμως κανείς συμβουλευτεί το κινητό του λίγο πριν κοιμηθεί και καθώς το φως του είναι τόσο έντονο όσο και εκείνο της ημέρας, αρχίζουν τα προβλήματα.

Ο εγκέφαλος λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα με αποτέλεσμα να σταματά η παραγωγή μελατονίνης που βοηθά στον γαλήνιο και απρόσκοπτο ύπνο. Ανακόπτοντας την διαδικασία παραγωγής μελατονίνης, ενδέχεται να διαταραχθεί ο τρόπος που κανείς κοιμάται τη νύχτα. Επιπλέον, φαίνεται πως οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με την παραγωγή μελατονίνης, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Οι εταιρίες κινητών τηλεφώνων έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με εφαρμογές που ρυθμίζουν την φωτεινότητα στην οθόνη ανάλογα με το περιβάλλον. Μάλιστα, χρήστες έξυπνων κινητών, αναφέρουν πως είδαν θεαματικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τα.

BUSINESSINSIDER

Πηγή news247.gr