Μετά το ιντερνέτ των πραγμάτων, για το οποίο στο el.gr έχει κάνει τρανταχτές αποκαλύψεις, έρχεται το ιντερνέτ του νερού, με σκοπό, όπως λένε, την «αντιμετώπιση του φαινομένου των πλημμυρών σε αμερικανικές πόλεις».
Το «Internet of water» αναπτύσσουν ερευνητές στο University of Michigan, στις ΗΠΑ.
Το «Ίντερνετ του νερού» συνιστά ουσιαστικά μια αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων διαχείρισης ομβρίων υδάτων από πλημμύρες και καταιγίδες.
Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές συνδυάζει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τον όγκο νερού στο σύστημα, με αποτέλεσμα ένα «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης, που δοκιμάζεται πιλοτικά στο Ανν Άρμπορ.
«Διαθέτουμε δίκτυο αισθητήρων και βαλβίδων καθώς και άλλα δεδομένα. Ως εκ τούτου τα συνδυάζουμε όλα αυτά, προκειμένου να παρατηρούμε, πότε είναι καλή στιγμή να κλείσουμε αυτές τις βαλβίδες και πότε είναι κατάλληλη στιγμή να τις ανοίξουμε».
Αυτά υπογραμμίζει ο Μπράντον Γουόνγκ, ερευνητής του Τμήματος Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του πανεπιστημίου.
Ο έλεγχος των εν λόγω βαλβίδων γίνεται εξ αποστάσεως, μέσω χρήσης εφαρμογών smartphone!
Σε βάθος χρόνου το όλον σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτόματη διαχείριση των όγκων νερού!
«Με Ίντερνετ του Νερού, δεν θα χρειάζεται να το ελέγχω εγώ. Θα μπορούσε να είναι κάποιος συνάδελφός μου, θα μπορούσε να είναι η πόλη, και επίσης θα μπορούσε να είναι αυτόνομο» λέει ο Γουόνγκ.
Θα μπορούσε να είναι και η παγκόσμια εξουσία, συμπληρώνουμε εμείς!
Το πρόγραμμα κέρδισε χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατ. δολαρίων από το National Science Foundation.
Άπαξ και αποδειχτεί επιτυχημένο, θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ανά τις ΗΠΑ και γιατί όχι ανά τον πλανήτη, με το πόσιμο και ποτιστικό νερό να περνά στην διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης και να φεύγει από τα χέρια των ανθρώπων, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες και καταιγίδες.