Πρόσω ολοταχώς προς την σαρωτική αναβάθμιση του πολεμικού ναυτικού της οδεύει η ισχυρή Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ως απάντηση στις εξαγγελίες Τραμπ για επάνοδο της κρατούσας αμερικανικής ναυτικής δύναμης.
Πιο συγκεκριμένα έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή των στρατηγικών πυρηνικών υποβρυχίων νέα γενιάς τύπου Borey-B, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκεράσιμοφ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα υποβρύχια τύπου Borey άρχισαν ήδη να εντάσσονται στην δύναμη των ναυτικών Στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της χώρας, επισημαίνοντας ότι η ένταξη τους αυτή «μας έδωσε τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουμε τον στόλο των στρατηγικών πυρηνικών υποβρυχίων κατά 82%».
Είπε επίσης ότι τα εν λόγω υποβρύχια εξοπλίστηκαν για διάστημα πέντε ετών με 102 βαλλιστικούς πύραυλους και πως η μαχητική ικανότητα του στόλου των στρατηγικών υποβρυχίων αυξήθηκε κατά 25%, ενώ ενισχύθηκε η κάλυψη τους και η μάχιμη απόδοση των ναυτικών Στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων.
Ο Γκεράσιμοφ ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται πέντε στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια τύπου Borey-B, που προορίζονται σε πρώτη φάση για τον αρκτικό στόλο.
Σημειώνεται πως το ρωσικό ναυτικό διαθέτει επί του παρόντος τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια κατηγορίας Borei : το Yury Dolgoruky, το Alexander Nevsky και το Vladimir Monomakh. Σε μία αποτύπωση της ισχύος τους, τα εν λόγω υποβρύχια είναι ικανά να μεταφέρουν έως και 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava, αποφέροντας θανάσιμο χτύπημα στον εχθρό και μάλιστα σε υπερπόντια εδάφη.
“Η παρουσία στρατιωτικών μονάδων στην Αρκτική, μας επέτρεψε να αποκαταστήσουμε την παρουσία της Ρωσικής Ομοσοπονδίας στις στρατηγικής σημασίας περιοχές του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού και να εγγυηθούμε την ασφάλεια των οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή”, δήλωσε ο Γκεράσιμοφ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην Ενοποιημένη Στρατηγική Διοίκηση του ρωσικού στόλου της Βόρειας Θάλασσας, που συγκροτήθηκε το 2014, στην δικαιοδοσία της οποίας εντάχθηκε, όπως είπε, τμήμα της πολεμικής αεροπορίας και αντιαεροπορικής άμυνας, όπως επίσης και μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία ειδικά εκπαιδευμένη να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ιδιαίτερα δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες
Στον αντίποδα, οι φιλοδοξίες Τραμπ για ένα άκρως ισχυρό και λειτουργικό αμερικανικό ναυτικό, για την ώρα κολλάνε σε…γραφειοκρατικούς λόγους, μιας και κορυφαίοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως μίας τέτοιας κλίμακας αναβάθμιση θα έπαιρνε τουλάχιστον 30 χρόνια, αν και εφόσον συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς.
Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, το οποίο είχε εξαγγείλει από τους πρώτους μήνες της προεδρίας του, σε πρώτη φάση προβλέπει την κατασκευή 350 νέων πολεμικών πλοίων παντός τύπου, κάτι το οποίο θα κοστίσει 860 δισεκατομμύρια δολάρια.
“Μπορούμε να είμαστε στο προσκήνιο μέχρι τα μέσα του αιώνα, αλλά θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση”, δήλωσε πριν μερικές μέρες ο Thomas Dee, Υφυπουργός του Πολεμικού Ναυτικού, σχολιάζοντας τις αποφάσεις Τραμπ για το μέλλον του αμερικανικού ναυτικού.
Εξάλλου ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος, δείχνοντας σε αντιπαραβολή με τον…ειρηνιστή Ομπάμα το φιλοστρατιωτικό του προφίλ, έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα όλο το αμερικανικό ναυτικό, για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν: