Ευθεία επίθεση στον ΣΕΒ, για να… “τα ακούσει” και η Νέα Δημοκρατία, εξαπέλυσε η συνδικαλιστική παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιδρώντας στις προτάσεις που ζητούν (όπως και η Ν.Δ.) πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Οι προτάσεις του ΣΕΒ «είναι εκτός ελληνικής παραγωγικής πραγματικότητας και ευρωπαϊκής κανονικότητας» σημειώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα προσθέτοντας ότι οι βιομήχανοι, με τις θέσεις που διατυπώνουν για το μέλλον της εργασίας μετά το Μνημόνιο, «επιδίδονται σε ένα κρεσέντο αυθαίρετων και αναξιόπιστων αναλύσεων με στόχο την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά και την αποδόμηση της παραδοσιακής, θεσμοποιημένης και υγιούς επιχειρηματικότητας».
Η ΔΑΚΕ θεωρεί ότι ο ΣΕΒ «με μια χαλκευμένη ανάγνωση των αιτιών της πολύπλευρης κρίσης κατασκευάζει σκιάχτρα ποινικοποιώντας μισθούς και συλλογικές συμβάσεις προκειμένου να επιβάλει τις απόψεις για την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη γενίκευση της ‘νέας γενιάς’ ακραίων μορφών ευέλικτης απασχόλησης όπως ‘συμβάσεις μηδενικών ωρών’ (zero hours contracts), μικροσυμβάσεις (mini jobs), συμβάσεις σύντομης διάρκειας (π.χ. μιας ώρας ή μιας ημέρας), εργασία βάσει δελτίου / κουπονιού (voucher – based work), εργασία κατά παραγγελία (on demand work), συμβάσεις πληθοπορισμού (crowdsourcing) κ.ά.».
Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι αυτές είναι μορφές απασχόλησης «στο πλαίσιο των οποίων υπονομεύεται κάθε κανονικότητα, εναλλάσσεται διαρκώς η πιο εντατική ως προς τις ώρες εργασία με τη σχετική ή ολοκληρωτική ανεργία, δεν υπάρχουν κανόνες υγείας και ασφάλειας, ενώ δεν διακρίνεται ο ιδιωτικός από τον επαγγελματικό χρόνο και κατ’ επέκταση η πληρωμένη από την απλήρωτη εργασία».
Επισημαίνεται τέλος ότι «ο ΣΕΒ ‘οραματίζεται’ το μέλλον της εργασίας με φόντο την οπισθοδρόμηση την ώρα που οικοδομείται ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων και όταν η ΔΟΕ υποστηρίζει την αξιοπρεπή, σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία ως απαραίτητη συνθήκη της βιώσιμης ανάπτυξης».
Εκλεκτικές (εργασιακές) συγγένειες…
Εδώ να υπενθυμίσουμε το ερωτηματολόγιο της Νέας Δημοκρατίας για τα εργασιακά, με το οποίο προτείνονται μεταξύ άλλων η απλήρωτη εργασία (!) για νεοπροσλαμβανόμενους, (διάστημα προσαρμογής) η ευελιξία των εργασιακών σχέσεων (για να διευκολυνθούν επίσης οι προσλήψεις) και η κατάργηση του «προστατευτισμού» των ΣΣΕ καθώς εμποδίζουν τις επενδύσεις…
Συγκεκριμένα στο ερωτηματολόγιο οι εργαζόμενοι καλούνταν να απαντήσουν:
* Αν θα επέλεγαν μια νέα θέση εργασίας «με καταβολή χρόνου και προσπάθειας για προσαρμογή», χωρίς να διευκρινίζεται αν εννοούν με «συμβολικές» αποδοχές ή «χωρίς καθόλου αποδοχές».
* Αν οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι «οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα διευκολύνουν την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων», με άλλα λόγια να μοιράζεται η ίδια θέση εργασίας και ο ίδιος μισθός σε περισσότερα από ένα άτομα.
* Και τέλος αν ο εργαζόμενος θα προτιμούσε να διαμορφώνονται οι όροι εργασίας του «από τον ίδιο σε συνεννόηση με την διοίκηση της εταιρείας» ή «από ένα εργατικό σωματείο πολιτικού χαρακτήρα που θα διαπραγματεύεται σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο»