Δείτε το ακόλουθο βίντεο:

Τhe lobbying in Brussels in one minute

Μετάφραση των υπότιτλων του βίντεο:

Πως μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε καλύτερα τους Ευρωπαϊκούς νόμους και τον κόσμο των επιχειρήσεων;

Οι περισσότεροι Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τα κεντρικά τους γραφεία στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωβουλευτές παίρνουν πολλές σημαντικές αποφάσεις για την ευημερία των πολιτών. Αυτές οι αποφάσεις μετατρέπονται σε νόμους που εφαρμόζονται στις χώρες-μέλη. Είναι πολύ σημαντικό για τις μεγάλες εταιρείες να βρίσκονται στο σωστό μέρος την σωστή ώρα. Σκοπός τους είναι να επηρεάζουν του ευρωκράτες να ψηφίζουν νόμους που θα εκφράζουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους.
Νοικιάζουν εκατοντάδες γραφεία που βρίσκονται κοντά στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις Βρυξέλλες περίπου 20.000 λομπίστες πληρώνονται για να δίνουν χρήσιμες συμβουλές στους πολιτικούς. 4.000 από αυτούς τους λομπίστες μάλιστα διαθέτουν μόνιμο πάσο ελεύθερης εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτοί οι λομπίστες στην πραγματικότητα προτείνουν νομοθεσίες που μερικές φορές υιοθετούνται από τους πολιτικούς. Στις Βρυξέλλες οι λομπίστες και οι πολιτικοί δουλεύουν χέρι-χέρι για μια καλύτερη, πιο αποδοτική και πιο επιχειρηματική Ευρώπη.

Υπενθυμίσεις δικές μου 

  1. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται η Commission, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας τα μέλη διορίζονται, δεν εκλέγονται. Η Commission έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εισήγησης νόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό οι 20.000 περίπου λομπίστες που αντιπροσωπεύουν κυρίως συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών και μεγάλων τραπεζών έχουν νοικιάσει γραφεία κοντά στο κτίριο όπου στεγάζεται η Commission στις Βρυξέλλες.
  2. Στο Στρασβούργο βρίσκεται το Ευρωκοινοβούλιο. Στο Ευρωκοινοβούλιο έρχεται για «συζήτηση» αποκλειστικά και μόνο όποια νομοθεσία (έπειτα από τις προτάσεις και τις «συμβουλές» των λομπιστών προς την Commission) εισηγείται κάθε φορά η Commission… Oπότε, οι 4.000 περίπου λομπίστες που έχουν ελευθέρας στο Ευρωκοινοβούλιο πιέζουν τους Ευρωβουλευτές, ώστε να πάρουν τις συμφέρουσες για τις εταιρείες τους αποφάσεις.

ΠΗΓΗ