Ο δισεκατομμυριούχος George Soros συνεχίζει να τραβά το σχοινί στη Μιανμάρ, μαζί με αμερικανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις,
δηλώνει ο γεωπολιτικός ερευνητής και συγγραφέας Anthony Cartalucci στο Sputnik, υποδεικνύοντας ότι η κρίση στη Rohingya αποτελεί πρόσχημα για να ενισχύσει την αμερικανική πολιτική και στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και να περιορίσει την άνοδο της Κίνας.
“Το ίδρυμα Soros μαζί με το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία, την USAID και πολλούς άλλους φορείς, υπονομεύουν εδώ και δεκαετίες και θα συνεχίσουν να υπονομεύουν τη σταθερότητα στη Μιανμάρ και τη Νοτιοανατολική Ασία για να εμποδίσουν την άνοδο της Κίνας και να καθυστερήσουν την πτώση της Αμερικής στην περιοχή, για όσο το δυνατόν περισσότερο “, λέει ο Anthony Cartalucci, γεωπολιτικός ερευνητής και συγγραφέας με έδρα τη Μπανγκόκ.
Το ενδιαφέρον του Σόρος για τη Μιανμάρ πάει πίσω στο 1987
Ο Σόρος έχει μακρά ιστορία εμπλοκής στις υποθέσεις της Μιανμάρ και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας γενικότερα.
Το Forbes ανέφερε το 2007 ότι ο Σόρος δαπάνησε 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως “προσπαθώντας να ανοίξει το δρόμο για τη δημοκρατία στη Βιρμανία [Μιανμάρ],” μέσω του σχεδίου της Βιρμανίας ξεκίνησε το 1994 και λειτούργησε μέσα από τα ιδρύματα ανοικτής κοινωνίας που διοικεί.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, «το ενδιαφέρον του Soros στη Βιρμανία [Μυανμάρ] ξεκινάει πάλι το φθινόπωρο του 1987», όταν ξεκίνησαν διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του νομίσματος της κυβέρνησης. Το 1988 οι διαμαρτυρίες υπέρ της δημοκρατίας – μια σειρά εθνικών διαδηλώσεων και πολιτικών αναταραχών – έπληξαν τη χώρα. Ήταν τότε που η Aung San Suu Kyi, η ηγέτης της Εθνικής Λίγκας για τη Δημοκρατία (NLD) και ο επικεφαλής κρατικός σύμβουλος της Μιανμάρ, εμφάνισαν μια «εθνική εικόνα».
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Mahathir Mohamad δήλωσε στις 29 Σεπτεμβρίου 1997 ότι η Κουάλα Λουμπούρ είχε «σαφή πληροφόρηση» και «κάθε αποδεικτικό στοιχείο» ότι ο Σόρος εμπλέκετο στην οικονομική κρίση.
“Στην πραγματικότητα, αυτός [ο Σόρος] ομολόγησε λίγο-πολύ ότι συμμετείχε”, τονίζει ο Mahathir. “Είχε την ιδέα ότι με την άσκηση πίεσης στην Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία θα μπορούσε να εμποδίσει τη Μιανμάρ να ενταχθεί στην ASEAN [Ένωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας].”
Γιατί ο Soros επιδιώκει να αποτρέψει τη Μιανμάρ να ενταχθεί στην ASEAN;
Ο γεωπολιτικός ερευνητής εξήγησε ότι “η αποδοχή της Μιανμάρ στην ASEAN θα της έδινε επιλογές, νομιμότητα και κίνητρα που οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να απομακρύνουν από αυτήν, όπως συμβαίνει σήμερα με χώρες όπως η Συρία, η Βόρεια Κορέα ή το Ιράν, μέσω πολιτικής απομόνωσης, οικονομικών κυρώσεων, εκστρατείες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και συγκεκαλυμμένη ανατροπή.”
Task Force: «Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει στη Βιρμανία χωρίς τις ΗΠΑ»
Το 2003 ένα αμερικανικό επιμελητήριο σκέψης, το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δημοσίευσε ένα έγγραφο με τίτλο “Βιρμανία: Ώρα για Αλλαγή” της Ειδικής Ομάδας της Βιρμανίας, το οποίο περιλάμβανε τον Σόρος, τον Mitch McConnell, τον Kenneth Wollack και άλλα πολιτικά και τηλεοπτικά πρόσωπα.
“Αναγνωρίζοντας ότι η δημοκρατία και η εθνική ένωση για τη δημοκρατία (υπό την ηγεσία της Aung San Suu Kyi) δεν μπορούν να επιβιώσουν στη Βιρμανία χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας, αυτή η έκθεση ακούγεται μια σαφής έκκληση για αλλαγή” ανέφερε το έγγραφο.
Σύμφωνα με τον παρατηρητή του Media Matters, που χρηματοδοτείται από το Σόρος, εδώ και πολλά χρόνια, οι ομάδες που συνδέονται με δισεκατομμυριούχους, έδωσαν επιχορηγήσεις στις οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης «προσπαθώντας να διαδώσουν πληροφορίες εν αγνοία» της κυβέρνησης της χώρας και, για παράδειγμα, χρηματοδότησαν τη Burma News International (BNI) από 11 εθνικές ομάδες μέσων μαζικής ενημέρωσης “, για να διεξάγουν την κάλυψη των γενικών εκλογών της Μυανμάρ το 2010.
Η αποστολή του Soros “πραγματοποιήθηκε”
Το 2015 ο αμερικανός μεγιστάνας είχε κάθε λόγο να δηλώσει, ότι η αποστολή του ολοκληρώθηκε: κατά τη διάρκεια των εκλογών του Νοεμβρίου, το NLD που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο εθνικό κοινοβούλιο.
Σχεδόν μισό χρόνο πριν από το θρίαμβο του NLD, ο Σόρος δήλωσε ανοικτά στους δημοσιογράφους ότι η προσπάθειά του στη Μιανμάρ ήταν “μια πιο μακροπρόθεσμη επένδυση που αποπληρώθηκε”.
“Ο Σόρος είναι ένας από τους πολλούς φορείς με έδρα τις ΗΠΑ, που με μετρητά, πολιτική και επιχειρησιακή στήριξη, προσπαθούν να δημιουργήσουν και να εγκαταστήσουν ένα καθεστώς πελάτη στη Μιανμάρ”, δήλωσε ο Cartalucci ” Ο Σόρος επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τη δύναμή του, τον πλούτο και την επιρροή του. Μπορεί να κάνει και τα τρία, ελέγχοντας την κυβέρνηση ενός έθνους, τα θεσμικά του όργανα, τους φυσικούς πόρους, τη βιομηχανία και την επιρροή στον πληθυσμό του ».
Ο γεωπολιτικός αναλυτής αποκάλυψε, ότι το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας του Soros εργάζεται στη Μυανμάρ σχεδόν χωρίς εξαίρεση μαζί με το NED του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και το τεράστιο δίκτυο των θυγατρικών και των υποτρόφων που προεδρεύει.