Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη μια πόλη (μια χώρα θα λέγαμε σήμερα) είναι ελεύθερη όταν είναι αυτόνομη, αυτόδικη και αυτοτελής.
Ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε κάθε μια από αυτές τις έννοιες για να κατανοήσουμε σε τι τελικά συνίσταται η ελευθερία μιας χώρας αλλά και να δούμε ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να την διέπουν. 
Αυτόνομη
Αυτονομία σημαίνει να δίνει η πολιτεία στον εαυτό της τους νόμους της. Προσοχή όμως. Πολιτεία, με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου, δεν είναι ένας εξουσιαστικός μηχανισμός ανεξάρτητος απο την κοινωνία που της επιβάλλεται, όπως είναι το κράτος σήμερα. Αντίθετα, πολιτεία είναι το σύνολο των μελών μιας κοινότητας που οργανώνονται πολιτικά.
Είναι δηλαδή η πολιτεία, η ίδια η κοινωνία με την μορφή πολιτικής οντότητας. Όταν λέμε λοιπόν οτι η πολιτεία δίνει τους νόμους της στον εαυτό της, εννοούμε οτι το σύνολο των πολιτών που αποτελούν την πολιτεία θέτουν τους νόμους σύμφωνα με τους οποίους θεωρούν οτι πρέπει να ζουν.
Σε μια αυτόνομη πολιτεία άρα, οι πολίτες ειναι αυτοί που κατέχουν και ασκούν την νομοθετικη λειτουργία.
Η κορυφαία έκφραση αυτονομίας μιας πολιτείας σημειώθηκε στην Αρχαία Αθήνα όταν οι πολίτες μέσα απο το κυρίαρχο όργανο, την Εκκλησία του Δήμου πρότειναν, ψήφιζαν, ενέκριναν ή απέρριπταν, άλλαζαν ή καταργούσαν τους νόμους τους. 
Αυτόδικη
Αυτόδικος είναι η πολιτεία στην οποία η απονομή του δικαίου γίνεται από τα δικά της δικαστήρια και σύμφωνα με τους νόμους που η ίδια η πολιτεία έχει προηγουμένως θεσπίσει.
Μέσα από τα δικαστήρια της η πολιτεία έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει την βούληση της, οπως την έχει κωδικοποιήσει μέσα από τους νόμους που έχει ψηφίσει ο λαός.
Έτσι όπου προκύπτουν αμφισβητήσεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, όπως π.χ. στην περίπτωση που εξετάζεται αν ένας άρχοντας άσκησε τα καθήκοντα του σύμφωνα με τον νόμο ή όχι, η πολιτεία με τα δικαστήρια καλείται να τον επιβάλλει.
Κι όταν λέμε οτι η πολιτεία καλείται να επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου, εννοούμε οτι την εξουσία να κάνει κάτι τέτοιο την έχει ο λαός και την εκδηλώνει μεσα απο δικαστικά όργανα τα οποία ο ίδιος ο λαός τα συνθέτει.
Για παράδειγμα αυτόδικος πολιτεία ήταν η πολιτεία των αρχαίων Αθηναίων αφού μέσα από τα δικαστήρια της Ηλιαίας ενα μέρος του λαού που νομοθέτησε είχε και την εξουσία να επιβάλλει την εφαρμογή αυτού του νόμου. 
Αυτοτελής
Αυτοτελής, τέλος, είναι η πολιτεία που λαμβάνει η ίδια τις αποφάσεις που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτείας σε καθημερινή βάση.
Η αυτοτέλεια είναι, θα λέγαμε σήμερα, η δυνατότητα της πολιτείας να κυβερνάει η ίδια τον εαυτό της αποφασίζοντας σχετικά με τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν.
Ετσι έχουμε για παράδειγμα την Εκκλησία του Δήμου στην Αρχαία Αθήνα η οποία παίρνει τις αποφάσεις ως το κορυφαίο όργανο που εκφράζει την αυτοτέλεια της πολιτείας.
Μέσα από αυτήν την πολύ σύντομη ανάλυση, είδαμε πως μια πολιτεία είναι ελεύθερη όταν ο λαός της έχει τα κατάλληλα όργανα να θέτει τους νόμους της, να τους επιβάλλει όταν χρειάζεται και να λαμβάνει τις αποφάσεις που την αφορούν.
Πρέπει άρα, για να είναι ελεύθερη η πολιτεία, να είναι ελεύθεροι οι πολίτες να κάνουν ολα τα παραπάνω. Πολιτεία ελεύθερη χωρις ελεύθερους πολίτες δεν υφίσταται. 
Και πολιτεία χωρις ελεύθερους πολίτες δεν είναι Δημοκρατία.
Πηγή: tosymvolaio.wordpress.com
το είδαμε ΕΔΩ
ΣΧΟΛΙΟ
Κανένα από τα τρία κριτήρια δεν πληρεί η πατρίδα μας σήμερα μετά από 7 χρόνια μνημονιακής υποδούλωσης….
1. Αυτόνομη δεν είναι διότι οι νόμοι έρχονται από το εξωτερικό και απλά μεταφράζονται στην Ελλάδα όπως μου ομολόγησε υψηλό στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους…
Επίσης όσοι νόμοι ψηφίζονται από το εξευτελισμένο ευρωραγιάδικο κοινοβούλιο εγκρίνονται από τους δανειστές ή επιβάλλονται από ξένα ανθελληνικά κέντρα (όπως πχ το εβραϊκό αμερικανικό λόμπυ)….
Ταυτόχρονα δεν υπάρχει φυσικά καμία συμμετοχή του λαού στην νομοθέτηση καθώς η λεγόμενη δημόσια διαβούλευση στην οποία τίθενται υποκριτικά τα νομοσχέδια δεν έχει καμιά ισχύ και δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψιν από τους προδότες πολιτικούς…
Πρόσφατο παράδειγμα ο νόμος αλλαγής φύλου στα 15χρονα όπου σε συντριπτική πλειοψηφία άνω του 95% στην δημόσια διαβούλευση ο κόσμος ζητούσε να αποσυρθεί….
Και μην ξεχάσουμε βέβαια ότι με 62% στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 ο λαός μας αποφάνθηκε κατά της λιτότητας και των μνημονίων και όλοι γνωρίζουμε το αίσχος που ακολούθησε….
2. Αυτόδικη φυσικά δεν είναι διότι πρώτον η δικαστική εξουσία μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητη κατά το Σύνταγμα όμως τελεί στο σύγχρονο ξεπουλημένο κράτος υπό τον πλήρη έλεγχο των ξεπουλημένων πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης…
Αποτέλεσμα όλες οι αποφάσεις ειδικά των ανώτερων δικαστηρίων να κατευθύνονται ουσιαστικά κατά τα θελήματα της ξεπουλημένης εξουσίας….
Ταυτόχρονα μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές επεμβαίνουν στα ίσια κι απροκάλυπτα οι ίδιοι οι επικυρίαρχοι δανειστές όπως πχ προσφάτως με τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ (που παραποίησε τα οικονομικά στοιχεία για να δικαιολογήσει την ανύπαρκτη τεχνητή κρίση και να ξεκινήσει η μνημονιακή εποχή, ώστε να ξεπουληθεί η πατρίδα και να υπονομευτεί το μέλλον πολλών γενεών Ελλήνων), για τον οποίο οι δανειστές απαίτησαν να μην καταδικασθεί!!!!!!….
3. Αυτοτέλεια είναι ένα κριτήριο νομίζω πλέον περιττό να το συζητήσουμε….
Κάθε λίγο και λιγάκι έρχονται οι εκπρόσωποι της τρόικα και οι υπουργοί τους επισκέπτονται στο Χίλτον για να τους παρακαλούν για ότι νέο μέτρο θέλουν να πάρουν και να συζητούν μαζί τους για το πως θα κυβερνηθεί ουσιαστικά η χώρα….
Ουσιαστικά τα παραπάνω χαρακτηριστικά άρχισαν να ατονούν από την πρώτη στιγμή εισόδου μας στην τότε ΕΟΚ και οδηγήθηκαν ουσιαστικά σε πλήρη αλλοίωση όταν η ΕΟΚ μετατράπηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση….
Το δράμα ολοκληρώθηκε όταν ο Σημίτης με πλαστά στοιχεία και με τραγικά καταστροφική ισοτιμία, μας έβαλε στο ξένο συναλλαγματικό ευρώ…
Χρείαστηκαν μόνο 8 χρόνια (ψευδοευημέριας) για να μετατραπεί η Ελλάδα σε προτεκτοράτο….
Και δυστυχώς η ελευθερία θα αργήσει πολύ ακόμα, αλλά τουλάχιστον έχουμε την ιστορία μας και τον Θουκιδίδη που μας δίδάσκει πως θα ξέρουμε πως θα ξαναγίνουμε ελεύθεροι….
Οταν θα πληρούμε τα κριτήρια…
Αυτονομία, Αυτοδικεία και Αυτοτέλεια…