Έχετε ποτέ αισθανθεί το συναίσθημα, όταν ακούτε ένα σπουδαίο τραγούδι, που κάνει όλες τις τρίχες στο χέρι σας να σταθούν όρθιες;

 Κάποιο ίσως μπορούν να θυμηθούν κάποιο ρίγος που ένιωσαν, ακούγοντας κάποιο μουσικό κομμάτι σε κάποια φάση της ζωής τους.

Η εμπειρία των αισθήσεων, όπως η ανατριχίλα ή ένας κόμπος στο λαιμό, όταν ακούτε μουσική όμως, είναι αρκετά σπάνια και μοναδική.

Ο Matthew Sachs, πρώην προπτυχιακός φοιτητής στο Χάρβαρντ, μελέτησε πέρυσι άτομα που νιώθουν ρίγη όταν ακούν μουσική για να δει από που προέρχεται αυτό το συναίσθημα.

Στην έρευνα εξέτασε 20 φοιτητές: 10 από αυτούς, παραδέχτηκαν ότι βιώνουν τα προαναφερθέντα συναισθήματα σε σχέση με τη μουσική και οι άλλοι 10 είπαν ότι δεν το ένιωθαν. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε σκανάρισμα του εγκεφάλου τους.

Ανακάλυψε, ότι όσοι είχαν καταφέρει να κάνουν συναισθηματική και σωματική σύνδεση με τη μουσική έχουν διαφορετικές δομές εγκεφάλου από εκείνους που δεν το κάνουν.

Η έρευνα έδειξε ότι τείνουν να έχουν έναν πυκνότερο όγκο ινών, που συνδέουν τον ακουστικό φλοιό τους και τις περιοχές που επεξεργάζονται τα συναισθήματα, που σημαίνει ότι οι δύο αυτές περιοχές μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα.

Τα ευρήματα του Sachs έχουν δημοσιευθεί στο Oxford Academic, αλλά αναφέρθηκαν κι από τον ίδιο στο Neuroscience:

Η ιδέα είναι ότι περισσότερες ίνες και αυξημένη απόδοση μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου σημαίνει ότι έχετε πιο αποτελεσματική επεξεργασία μεταξύ τους.

Αυτό σημαίνει ότι αν ανατριχιάζετε από τη μουσική είναι πιο πιθανό να έχετε ισχυρότερα και πιο έντονα συναισθήματα.

Επιπλέον αυτές οι αισθήσεις μπορούν επίσης να συσχετιστούν με αναμνήσεις που συνδέονται με ένα συγκεκριμένο τραγούδι, κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Παρόλο που η μελέτη ήταν μικρού μεγέθους, ο Sachs διεξάγει επί του παρόντος περαιτέρω έρευνα, η οποία θα εξετάσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου όταν ακούει τραγούδια που καταγράφουν ορισμένες αντιδράσεις.

Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να μάθει, τι προκαλεί νευρολογικά αυτές τις αντιδράσεις και θα μπορούσε πραγματικά να αξιοποιήσει τη θεραπεία σε περιπτώσεις  ψυχολογικών διαταραχών.

Η κατάθλιψη προκαλεί αδυναμία να βιώσετε την ευχαρίστηση των καθημερινών πραγμάτων.

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική με έναν θεραπευτή για να εξερευνήσετε τα συναισθήματα.

 

 

ΠΗΓΗ