Πως η συντριπτική πλειοψηφία των “μέτρων στήριξης”, προέρχεται από τον ιδρώτα εκατομμυρίων Ελλήνων.

Δεν πρόκειται για λεφτά “ουρανοκατέβατα”, αλλά για αποτέλεσμα ενός υπερπλεονάσματος το οποίο μόνο καλό δεν κάνει στην πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική αγορά και συνεπώς τα νοικοκυριά έχουν προ πολλού στερέψει από ρευστό, τη στιγμή που τόσο η μεσαία τάξη παλεύει σε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης στην Ελλάδα της σοβιετικοποίησης.

Ναι, είναι η ίδια η μεσαία τάξη που τις τελευταίες μέρες παραδέχονται στο Μαξίμου πως την…”πίεσαν” λιγάκι, ξεχνώντας προφανώς τα δισεκατομμύρια φόρων που έχουν επιβληθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το καλοκαίρι του 2015.

Οι παραδοχές και μερικά “κροκοδειλίσια δάκρυα” ωστόσο δεν εμποδίζουν το Μαξίμου από το να στραφεί και πάλι στην εύκολη ομάδα πληθυσμού, δηλαδή τους συνταξιούχους και ορισμένα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Σε αυτούς θα πάει το μεγαλύτερο μέρος του μερίσματος, προερχόμενο φυσικά από τον κόπο εκατομμυρίων Ελλήνων.

Αμφίβολο είναι επίσης το αν μεγάλο μέρος του ισχνού μερίσματος θα επιστραφεί ποτέ στην ελληνική αγορά. Το πιθανότερο είναι να επιστραφεί και πάλι στα κρατικά ταμεία, κυρίως λόγω των υπέρογκων φόρων που έχουν να καταβάλουν οι Έλληνες ως το τέλος του 2017.

Ξεχνάνε ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο πως το μέρισμα αυτό οφείλεται εν μέρει στην στάση πληρωμών του δημοσίου και στις διπλές εισφορές που καταβλήθηκαν τους περασμένους μήνες, προκαλώντας ασφυξία στην ελληνική αγορά.

Σε απλά μαθηματικά, μόλις τα 700 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, την ώρα που το συνολικό πλεόνασμα αγγίζει τα 5,6δισ. ευρώ . Άλλα 315 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα…”σημαντικά θετικά νέα” που ανακοίνωσε στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός, προέρχονται από τις υφαρπαγές του κράτους μέσω των κατασχέσεων-εξπρές σε καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, επιδρομές που τους τελευταίους μήνες εντάθηκαν ακόμη και για μικροοφειλές στην εφορία.

 

 

ΠΗΓΗ