Η κίνηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr για  «παραθυράκια» για αλλαγές και… εκπλήξεις πριν το ν/σ πάει στην Ολομέλεια.

Αρχικά στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 διαγράφεται η λέξη «ήδη»

Στην ίδια παράγραφο οι λέξεις «προς το δημόσιο» αντικαθίστανται με τις λέξεις «Φορολογική διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο».

Η επίμαχη παράγραφος:

Οι αλλαγές αναλυτικά: νομοτεχνική βελτίωση 

Κριτήριο τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητα -Παραδείγματα

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα συμπεριληφθούν και οι καταθέσεις στα κριτήρια του μερίσματος, κάνοντας δεκτή σχετική πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά. Όπως είπε «το όριο θα είναι στις 9.000 ευρώ για ένα άτομο και θα αυξάνεται κατά 50% για οικογένεια χωρίς παιδιά και 25% για κάθε παιδί», ενώ έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα και αριθμούς. Αναλυτικά:

«…θα σας πω κάποια παραδείγματα σχετικά με το πως θα λειτουργήσει η διανομή του μερίσματος. Με ρώτησε και ο κ. Μαυρωτάς, αν θα υπάρχουν περιορισμοί στις καταθέσεις. Έχετε δίκιο. Αυτό είναι σωστό και θα υπάρξει όριο στις καταθέσεις. Θα είναι, περίπου, 9.000 ευρώ για ένα άτομο, 50% για κάθε ενήλικο και 25% για κάθε παιδί. Συγχρόνως θα υπάρξει και ένας άλλος περιορισμός που έχει να κάνει με την ακίνητη περιουσία. Για ένα άτομο έως 120.000 ευρώ και 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος έως 180.000 ευρώ. Άρα, υπάρχουν αυτά για τις καταθέσεις. Θα υπάρξει και για τα ακίνητα. Επιπλέον, για μια οικογένεια μονογονεϊκή από 0 έως 3.000 ευρώ θα λάβει 450 ευρώ, με 3.000 έως 6.000 ευρώ θα λάβει 350 ευρώ και από 6.000 έως 9.000  θα λάβει 250 ευρώ. Επίσης, μια οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά μέχρι 6.000 θα λάβει 900 ευρώ, το μέγιστο που ανέφερε ο Πρωθυπουργός από 250 έως 9.000 ευρώ. Από 6.000 έως 12.000 θα λάβει 500 ευρώ. Άρα, θεωρώ ότι δεν είναι μόνο ένα μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών. Είναι ένα μέρισμα που συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού των μεσαίων τάξεων. Το εισόδημα 12.000 έως 18.000 δεν είναι το κατώτερο μέρος, αλλά αφορά το 4ο με 5ο δεκατημόριο στη διανομή του εισοδήματος. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε, να τρέξουμε τη διαδικασία αφού έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα. O κ. Χουλιαράκης και η κ. Αχτσιόγλου να σας πουν περισσότερες λεπτομέρειες».

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις επιτροπές ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε, μεταξύ άλλων:

«…για να μπορέσει να μοιραστεί αυτό το μέρισμα, πρέπει να γίνει εντός του 2017, γιατί αλλιώς χάνεται. Επειδή χρειάζεται διοικητικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως να εκδώσουμε Κ.Υ.Α. και να είμαστε σίγουροι ότι οι δικαιούχοι –που θα σας εξηγήσουμε ποιοι είναι – θα το πάρουν έχει τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος. Είναι θέμα τεχνικό. Δεν γινόταν να το κάνουμε πιο νωρίς, διότι έπρεπε να συμφωνήσουμε τους αριθμούς με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, για παράδειγμα εάν είναι 600 ή 900 ή 1,1 ή 1,4 δις ευρώ. Όπως γνωρίζετε έχουμε συμφωνήσει, πλέον, με τους θεσμούς ότι είναι 1,4 δις ευρώ».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παραπάνω νομοτεχνικές βελτιώσεις:

«Θα ήθελα να καταθέσω δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις. Είναι λεκτικές και ξεκαθαρίζουν το θέμα του ακατάσχετου, γιατί η διατύπωση που υπήρχε δεν ήταν τελείως ξεκάθαρη».

 

Δείτε ακόμη:

Κοινωνικό Μέρισμα: Τι αποφάσισαν τα κόμματα στις επιτροπές

Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε στις Επιτροπές και επί της αρχής και επί των άρθρων και στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία.

Οι θέσεις των κομμάτων όπως καταγράφηκαν είναι οι εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: ΥΠΕΡ

Ν.Δ.: ΥΠΕΡ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: ΥΠΕΡ

Χ.Α: ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ

ΚΚΕ: ΥΠΕΡ

ΑΝΕΛ: ΥΠΕΡ

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: ΥΠΕΡ

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: ΥΠΕΡ

Πηγή