Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής επικαιρότητας, λίγο πριν οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες χώρες της μέχρι τον Σεπτέμβριο, στρέψουν αλλού τη διεθνή προσοχή. Όσο η κρίση για τους Έλληνες βαθαίνει, η κυβέρνηση της χώρας αδυνατεί να αντιδράσει αποφασιστικά και οι Βρυξέλλες με το ΔΝΤ δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρα, το Grexit γίνεται ολοένα και πιο πιθανό.
Σε επικοινωνία της Βραδυνής της Κυριακής με τον οικονομικό αναλυτή της εφημερίδας «Guardian» Λάρι Έλιοτ, ο οποίος και υπογράφει το άρθρο «Ελληνική κρίση χρέους: ένα υπαρξιακό δράμα χωρίς καλό τέλος», τέθηκαν υπόψη τα παραπάνω και οι απαντήσεις του έχουν ως εξής:
Πόσο επιβάρυνε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ένας εκ των πρωταγωνιστών του άρθρου σας, και η αλλαγή της πολιτικής του στάσης το ελληνικό ζήτημα;
«Νομίζω ότι ήταν λάθος του Αλέξη Τσίπρα να απορρίψει την εγκατάλειψη του ευρώ το καλοκαίρι του 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δίκιο να κάνει σχέδια για έξοδο. Αυτή θα ήταν μια δύσκολη επιλογή, αλλά όχι τόσο δύσκολη όσο ο μόνιμος αποπληθωρισμός της ελληνικής οικονομίας».
Πιστεύετε ότι η διενέργεια εκλογών στην Ελλάδα θα βοηθούσε την κατάσταση;
«Οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτή τη στιγμή, μόνο αν οδηγούσαν στο τέλος της λιτότητας».
Ποια είναι τα περιθώρια της Γερμανίας για ελληνική βοήθεια στη περίπτωση επανεκλογής του διδύμου Μέρκελ – Σόιμπλε; Ο Σουλτς στη καγκελαρία θα ήταν πιο θετικά διακείμενος;
«Δεν νομίζω ότι ούτως ή άλλως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα τη στιγμή που πλησιάζουν οι δικές της κρίσιμες εκλογές».
Πιστεύετε ότι είναι θέμα εμμονής του Σόιμπλε το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα;
«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είμαι σίγουρος ότι δεν θα δυστυχούσε καθόλου εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ».
Πόσο αρνητικός θεωρείτε θα είναι ο αντίκτυπος της εκλογής του Τραμπ στην ελληνική κρίση;
«Δεν ξέρω πώς ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κάνει τα προβλήματα της Ελλάδας χειρότερα: μπορεί όμως να γίνει ο καταλύτης για μια αλλαγή προς το καλύτερο στη χώρα».
ΠΗΓΗ