Στρατηγός Κωσταράκος: Θέσπισε νέο σχέδιο ασφάλειας του ΥΠΕΘΑ που “ξηλώθηκε” – Προέβλεπε αντιμετώπιση πολιτών εισβολέων

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Ένας πολύ διαδεδομένος όρος στους στρατιωτικούς είναι τα “lessons learned” μετά από κάθε επιχείρηση.

Πρόκειται για τα συμπεράσματα τα οποία οδηγούν και στην αναζήτηση λύσεων ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα.

Τα “lessons learned” στην περίπτωση της εισβολής των λιμενεργατών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οδήγησαν τότε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωσταράκο να αναθεωρήσει το σχέδιο φρούρησης του στρατοπέδου Παπάγου και να δημιουργήσει ομάδες ειδικά εκπαιδευμένες στην αντιμετώπιση πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:  Εισβολή Ρουβίκωνα στο υπουργείο Άμυνας : Τι δείχνει το ΒΙΝΤΕΟ

Ο στρατηγός Κωσταράκος διακρίνεται για την γρήγορη σκέψη του και την αποφασιστικότητά του να δίνει λύσεις. Εντοπίζει το σφάλμα και βλέπει πώς μπορεί να λυθεί και προχωράει στη λύση του.
Η λύση που δίνει μπορεί να ενοχλεί ορισμένους, αλλά είναι λύση σε συγκεκριμένο πρόβλημα.

Έτσι και μετά την εισβολή των λιμενεργατών έδωσε λύση, η οποία είχε δυο φάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Εισβολή Ρουβίκωνα: Ποιοι πήραν ήδη μεταθέσεις – 7 καυτά ερωτήματα ζητούν απάντηση

Η πρώτη φάση ήταν η άμεση κλήση ομάδων από την 71 αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία ΠΟΝΤΟΣ, οι οποίες είχαν εκπαίδευση απώθησης πλήθους, για να αναλάβουν ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ την φύλαξη στο στρατόπεδο Παπάγου.

Και αυτό γιατί τα κομάντο της 71 Ταξιαρχίας έχουν εκπαιδευτεί για άλλες αποστολές, πολύ πιο σημαντικές από το να φρουρούν το στρατόπεδο Παπάγου για να μην μπουν μέσα πολίτες.


Παράλληλα άρχισε να υλοποιεί έργα  στον περίβολο του κτιρίου, ακριβώς στην περιοχή της πύλης ενώ δημιούργησε και ομάδες φύλαξης από μόνιμο προσωπικό οι οποίοι θα είχαν τη εκπαίδευση και την δυνατότητα να ανταποκριθούν σε περιστατικά όπως η χθεσινή εισβολή του Ρουβίκωνα.

Τα στελέχη της 71 αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αυτή η αποστολή τους, παρέμειναν για περίπου ένα χρόνο στην Αθήνα, μέχρι να εκπαιδευτούν οι ομάδες των μονίμων που θα αναλάμβαναν την ασφάλεια του χώρου και θα ήταν ικανοί να απωθήσουν εισβολή από πολίτες.  Η εκπαιδευμένη αυτή ομάδα θα είχε ασπίδες και γκλομπ όπως έχουν τα ΜΑΤ.

Ωστόσο η εκπαιδευμένη αυτή ομάδα διαλύθηκε, μετά την αποχώρηση του Στρατηγού Κωσταράκου από την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, με αποτέλεσμα να επανέλθει η πρότερη κατάσταση στην πύλη.

Είναι γεγονός ότι όταν οι εισβολείς είναι Έλληνες πολίτες κανένας στρατιωτικός δεν μπορεί να πυροβολήσει. Ούτε καν να ρίξει στον αέρα, καθώς δεν μπορεί να ξέρει πού θα πάει η σφαίρα.

Συνεπώς οι φρουροί που είναι στην πύλη, παρά το γεγονός ότι έχουν όπλο, δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν εναντίον πολιτών. Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος εισβολείς να αφαιρέσουν το όπλο ειδικά εάν βρεθούν σε πανικό.

Όλοι λέμε ότι ήταν λάθος που δεν έκλεισε η καγκελόπορτα της πύλης. Αναρωτηθήκαμε όμως αν έκλεινε τι θα γινόταν; Ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει το εκπαιδευμένο προσωπικό για να αντιμετωπίσει πολίτες.

Στην πύλη υπάρχουν μόνο λίγα άτομα τα οποία κυρίως είναι για να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων και για να χαιρετούν τους ανώτατους!

Να θυμηθούμε το περιστατικό που σημειώθηκε πριν λίγους μήνες με ταξίαρχο που έκανε αναφορά επειδή δεν τον χαιρέτησαν!

Συνεπώς την πλήρη ευθύνη δεν πρέπει να την επωμισθούν αποκλειστικά οι φρουροί ή να εξαντληθεί η τιμωρητική διάθεση της ηγεσίας στα μεσαία και κατώτερα στελέχη. Γιατί όλοι όσοι εμπλέκονται στην φύλαξη, χρειάζονται και εργαλεία για να το καταφέρουν.

Αν τους έχεις αφαιρέσει τα εργαλεία δεν μπορούν να εκτελέσουν την υπηρεσία αυτή. Αυτό λέει η απλή λογική.

ΠΗΓΗ