Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν προκαλέσει τα τελευταία 15 χρόνια μία «επανάσταση», την οποίο πολλοί προσομοιάζουν με τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα και το Διαδίκτυο έχει αλλάξει σημαντικά την καθημερινότητα μας τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Όμως, αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η πραγματικότητα είναι πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της «επανάστασης» και οι αλλαγές που θα υπάρξουν τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και δραστικές.
Το AI γίνεται πραγματικότητα
Η βασική τάση που θα δούμε να ενισχύεται τα επόμενα χρόνια είναι αυτή που θέλει τις «έξυπνες συσκευές», όπως είναι τα smartphones, οι smart TVs αλλά και το smart car, να γίνονται ακόμη πιο έξυπνες! Μέχρι τώρα, η εξυπνάδα συνίστατο στην δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, όμως, το επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση των σημαντικών εξελίξεων που υπάρχουν στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Πρακτικά, οι συσκευές αναμένεται να γίνονται όλο και πιο έξυπνες, αναλύοντας τα δεδομένα από τη χρήση που κάνουν οι κάτοχοι τους και φθάνοντας στο σημείο να κάνουν προτάσεις αναφορικά με τις επόμενες ενέργειες. Τα πρώτα δείγματα τα βλέπουν ήδη όσοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες κολοσσών όπως η Google, η Apple, η Microsoft και η Amazon, ενώ σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται και η εμφάνιση των ψηφιακών βοηθών (Google Home, Apple Siri, Amazon Echo, Samsung Bixbi, Microsoft Cortana).
Σε αυτή την τάση εντάσσεται και η μεγαλύτερη αξιοποίηση των αποκαλούμενων big data, που δεν είναι άλλοι από τους τεράστιους όγκους δεδομένων που έχουν στη διάθεση τους πολλοί οργανισμοί (δημόσιοι και ιδιωτικοί) με τις εφαρμογές ανάλυσης αυτών να κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους.
Τα πάντα συνδεδεμένα
Προκειμένου όλες οι συσκευές -συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων- να είναι πιο έξυπνες θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο αλλά και μεταξύ τους. Το αποκαλούμενο Internet of Things (IoT) εξελίσσεται σε Internet of Everything (IoE) και πλέον αρχίζουμε σταδιακά να κάνουμε λόγο για connected home αλλά και connected enterprise. Η συσκευή – κλειδί, όσον αφορά τουλάχιστον την επόμενη πενταετία είναι το smartphone, το οποίο αξιοποιεί πλέον και τις μεγαλύτερες οθόνες (5,5 – 6 ίντσες) που φέρουν όλο και περισσότερα μοντέλα αλλά και την μεγάλη υπολογιστική ισχύ που διαθέτουν οι νέες συσκευές. Πρακτικά, το smartphone έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν υπολογιστή που έχουμε στην παλάμη του χεριού μας και μέσω αυτού διαχειριζόμαστε.
Βέβαια, για να γίνει δυνατή αυτή η διασύνδεση των πάντων απαιτούνται να υπάρχουν και οι ανάλογες υποδομές. Γι’ αυτό και υπάρχει πίεση από όλες τις πλευρές για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης γενιάς που θα προσφέρουν ταχύτητες της τάξεως ακόμη και του 1 Gbps και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν αρκετοί αναλυτές αλλά και εταιρείες που κάνουν λόγο για την Κοινωνία του Gigabit.