Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει από αμερικανικές εταιρείες προηγμένες, κατευθυνόμενες βόμβες έναντι ενός ποσού ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Στο πλαίσιο της συμφωνίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαμεσολαβητής της οποίας ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει όπλα ακριβείας, ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τους Aμερικανούς κατασκευαστές Raytheon και Boeing, σύμφωνα με έκθεση των ΜΜΕ. Κι όλα αυτά την ώρα που οι φωνές για τα θύματα και την εξάπλωση της χολέρας στην Υεμένη όλο και πληθαίνουν.
Οι εταιρείες που επέλεξε το Ριάντ είναι οι Raytheon και Boeing, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η αγορά αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου συνολικής αξίας 110 δισεκ. δολαρίων για την αγορά όπλων που είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία τον Μάιο.
Οι δύο εταιρείες απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τις πωλήσεις αυτές όταν τους ζητήθηκε από το Ρόιτερς.
Οι πωλήσεις όπλων στο βασίλειο και τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) προκάλεσαν το τελευταίο διάστημα αντεγκλήσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο βάσει του νόμου πρέπει να εγκρίνει αυτού του είδους τις συμφωνίες.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ενημερώσει το Κογκρέσο επίσημα για την σχεδιαζόμενη πώληση των βομβών και ένα στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «δεν σχολιάζουμε, δεν επιβεβαιώνουμε ούτε διαψεύδουμε πωλήσεις ωσότου να έχει ενημερωθεί επίσημα το Κογκρέσο» και πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πάρει υπόψη της διαστάσεις όπως είναι «η ισορροπία (δυνάμεων) στην περιοχή», «τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «οι επιπτώσεις για την αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ» πριν αποφασίσει.
Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015, όταν η συμμαχία αυτή ενεπλάκη στη σύρραξη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τον Νοέμβριο του 2016 η κυβέρνηση του δημοκρατικού τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε αναστείλει την πώληση κατευθυνόμενων βομβών αξίας 1,29 δισεκ. δολαρίων εξαιτίας της κατακραυγής που είχε ξεσηκώσει ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στην Υεμένη. Η πώληση είχε αρχικά εγκριθεί το 2015 και αφορούσε 8.000 βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ, άλλες 10.000 βόμβες γενικής χρήσης και πάνω από 5.000 πτερύγια μετατροπής βομβών από απλές σε «έξυπνες», δηλαδή κατευθυνόμενες με λέιζερ ή GPS.
Τον Ιούνιο, η Γερουσία απέρριψε με 53 ψήφους υπέρ έναντι 47 κατά ένα νομοσχέδιο που είχε σκοπό να εμποδιστεί η πώληση ενός μέρους των πυρομαχικών που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία του 2015.