Ξεκινούν στις 10:30 οι διαπραγματεύσεις με τους απεσταλμένους των δανειστών – Συντάσσεται το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας
Σε αγώνα δρόμου για να κλείσει μέχρι το Σάββατο η 3η αξιολόγηση επιδίδονται κυβέρνηση και δανειστές, στις συζητήσεις που ξεκινούν και πάλι από σήμερα στις 10:30 το πρωί στην Αθήνα, μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτού υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών, σε μια τελική προσπάθεια για «χέρι με χέρι» ανταλλαγή των πλειστηριασμώνκαι των νέων μέτρων λιτότητας, με μια θετική ανακοίνωση από το Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα.
Τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών έχουν πιάσει δουλειά από χθες ήδη, στο κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας όπου διεξάγονται οι συνομιλίες με τους θεσμούς. Στο επίκεντρο βρίσκονται πρωτίστως τα «κόκκινα» δάνεια και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όπου οι θεσμοί ζητούν άμεσα να βγουν στο «σφυρί» περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. «Το μέτρο αυτό θα φέρει πολλά πρόβατα στο μαντρί» λέγανε πηγές των θεσμών, εννοώντας ότι θα αλλάξουν στάση οι συστηματικοί κακοπληρωτές που έχουν και δεν πληρώνουν. Θεωρούν ότι αφού εγκαταλείφθηκε η συνθηματολογία «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» που έβρισκε ευρέα απήχηση στις λαϊκές μάζες και, πλέον, ξεπεράστηκε και το εμπόδιο της αποχής των συμβολαιογράφων, δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για να μην ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί κατοικιών στη χώρα μας.
Οι θεσμοί θα εποπτεύσουν επίσης πώς θα διασφαλιστούν περικοπές 2,1 δισ. ευρώ του 2018 που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός, από πού θα προέλθουν έξτρα φορολογικά έσοδα 2,1 τη νέα χρονιά, πώς και πόσα θα δοθούν σαν κοινωνικό μέρισμα, ενώ φυσικά θέλουν να δουν και «δείγμα γραφής» για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ζήτημα αυτό θα τεθεί επί τάπητος σήμερα το μεσημέρι, στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών.
Ανταλλάσσουν κείμενα…
Την αμοιβαία διάθεση για άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας, χωρίς καθυστερήσεις τη φορά αυτή για «παζάρια» με τους δανειστές (ή και για εσωτερική κατανάλωση) επικύρωσε χθες το EuroWorking Group. Την μαρτυρούν όμως και διασταυρωμένες πληροφορίες ότι ήδη τα τεχνικά κλιμάκια ανταλλάσσουν κείμενα προσχεδίου συμφωνίας, η «συρραφή» των οποίων θα αποτελέσει την τεχνική συμφωνία για ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο επιχειρείται να έχει ολοκληρωθεί στην τελευταία και μαραθώνια -όπως προδιαγράφεται- συνάντηση, που θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου και δεν θα τελειώσει πριν συμφωνήσουν και στην τελευταία παράγραφο οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης με τους επικεφαλής των θεσμών κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΕ, Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, Φραντζίσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και Νικολά Τζιαμαριόλι του ΕSΜ.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι επικεφαλής των θεσμοί αναμένεται ότι θα αναχωρήσουν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου από την Αθήνα απευθείας για Βρυξέλλες προκειμένου την επόμενη ημέρα να ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο της 3ης αξιολόγησης. Στο «κακό σενάριο» πάντως όπου τυχόν διαπιστωθούν νέες καθυστερήσεις, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Αθήνα και μετά τις 4 Δεκεμβρίου -κάτι όμως που και οι ξένοι εκπρόσωποι των δανειστών απεύχονται για να κάνουν ήρεμα Χριστούγεννα και επειδή το επόμενο «ραντεβού» σε Eurogroup είναι για τις 22 Ιανουαρίου, πολύ μετά τις αργίες των εορτών.
Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας θα πρέπει να πάρει μορφή πολυνομοσχεδίου και να ψηφιστεί στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2018. Εφόσον εκπληρωθούν άμεσα τα προαπαιτούμενα, μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2018 αναμένεται η Έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επιβεβαιώνει την πρόοδο της Ελλάδας και θα ανάβει το «πράσινο φως» για την επικαιροποίηση του 3ου Μνημονίου.
Η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης θα δρομολογήσει την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018 ενώ στη συνέχεια, από τον Φεβρουάριο, θα ανοίξει τη συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους -αλλά και τον μηχανισμό εποπτείας που θα την συνοδεύει μετά τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το 3ο ελληνικό Μνημόνιο.