Αρχική Κοινωνία Γιατί η Πάτρα κινδυνεύει να χάσει πλατείες, δρόμους και κοινόχρηστους χώρους;

Γιατί η Πάτρα κινδυνεύει να χάσει πλατείες, δρόμους και κοινόχρηστους χώρους;

Χρήματα για απαλλοτριώσεις δεν υπάρχουν και το σχέδιο πόλης επί της ουσίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πλήρη διάνοιξη του

Δεκάδες κοινόχρηστοι χώροι που έχουν απαλλοτριωθεί, χάνονται από την Πάτρα, εξαιτίας των φτωχών οικονομικών της και τα μειωμένα κονδύλια που δίνει πλέον η κυβέρνηση στους δήμους και γενικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για χώρους που μπορεί να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπλαση και στην αναδιαμόρφωση της, βελτιώνοντας την εικόνα διαφόρων περιοχών και συνοικιών της, αλλά και την ποιότητα της ζωής των πολιτών της.

Ωστόσο, όταν έρχεται η στιγμή για να πληρώσει ο Δήμος τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες τους χώρους που έχει δεσμεύσει, τότε μη έχοντας την δυνατότητα να δώσει τα χρήματα που απαιτούνται, αναγκάζεται μετά από μία μακρόχρονη δικαστική διαδικασία να τα παραχωρήσει πίσω.

Το όλο θέμα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, αναμένεται να στοιχίσει σε μεγάλο βαθμό στην Πάτρα, αφού δεκάδες χώροι που έχουν μπει στο σχέδιο πόλης εδώ και χρόνια, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν οριστικά.

Οι Δήμοι πλέον δεν λαμβάνουν την χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο για τις απαλλοτριώσεις, ενώ τα τρία εκατομμύρια ευρώ που διαθέτουν τον χρόνο για το ζήτημα (ένα από την κεντρική κυβέρνηση και δύο από δικούς του πόρους) είναι «σταγόνα στον ωκεανό» .

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για να εφαρμοστεί πλήρως η διάνοιξη του σχεδίου πόλης που έχει εκπονηθεί με βάση τους ρυθμούς που πηγαίνει ο Δήμος, θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από… 200 χρόνια.

Έτσι, οικόπεδα που είναι να μετατραπούν σε πλατείες, δρόμους και πεζόδρομους, παραμένουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αναξιοποίητοι ή στην καλύτερη (πριν από την κρίση) μετατρέπονται σε πολυκατοικίες, μπετόν και τσιμέντο.

Παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος και για τους υπάρχοντες κοινόχρηστους χώρους που αν δεν αλλάξει κάτι και δεν δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες τους, θα χαθούν για την πόλη.

ΠΗΓΗ