Στο προσκήνιο έρχονται ξανά, μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του νέου φορέα, οι συζητήσεις περί μετεκλογικών συνεργασιών της Κεντροαριστεράς. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο απασχόλησε έντονα τον δημόσιο διάλογο με τους υποψήφιους αρχηγούς και άλλα κορυφαία στελέχη του χώρου σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Στον απόηχο της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τάχθηκε διακριτικά στο πλευρό της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι βασικός όρος που έθεσε προκειμένου το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στο οποίο ηγείται, να ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στις διεργασίες για τον νέο φορέα, ήταν να μην υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ.
Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψη που είχε διατυπώσει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» το περασμένο Σάββατο ότι δηλαδή θα έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο στήριξης μίας κυβέρνησης χωρίς συμμετοχή στο σχήμα «διά της ανοχής», δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορείς να είσαι χρήσιμος για τη χώρα στηρίζοντας και ελέγχοντας μία κυβέρνηση καθημερινά στη Βουλή. Δεν είναι ανάγκη να φοράς υπουργικό κοστούμι».
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η προϋπόθεση για να λάβει μέρος το ΚΙΔΗΣΟ στις διαδικασίες ενοποίησης της Κεντροαριστεράς ήταν η άρνηση σύμπραξης του υπό διαμόρφωση σχήματος με τη Ν.Δ.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε: «Αλήθεια είναι για δύο λόγους: Πρώτον, δεν θεωρώ ότι η Ν.Δ. έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να μιλάμε για πραγματικές αλλαγές. Το να κάνουμε συνεργασία απλώς για να μοιράσουμε την εξουσία, αυτό πρέπει να τελειώσει για τον προοδευτικό χώρο. Δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία, μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε την εξουσία, αν δεν το κάνουμε αυτό θα έχουμε πάλι μνημόνια».
Οταν στη συνέχεια ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται εγγύτερα σε σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει εμείς να ψάχνουμε για συνεργασίες, ας έρθουν αυτοί να μας πουν τι θέλουν και τι προτείνουν. Το κεντρικό για την παράταξη είναι να διαμορφώσει έναν αυτόνομο λόγο για το πού πρέπει να πάει η χώρα και μετά ας έρθουν να μιλήσουν μαζί μας, ο οποιοσδήποτε».
Οι παραπάνω θέσεις διατυπώνονται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία τα θέματα που αφορούν στο πολιτικό στίγμα του νέου φορέα θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων του κοινού εγχειρήματος, εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου.
Η επικρατούσα άποψη είναι πάντως η αυτόνομη πορεία του χώρου, ωστόσο καταγράφονται προσεγγίσεις όπως αυτή του Σταύρου Θεοδωράκη που θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά σε σύμπλευση με τη Ν.Δ. και από την άλλη εκείνη του Γιάννη Ραγκούση που αποκλείει κατηγορηματικά την προοπτική συμπόρευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε ό,τι αφορά στη Φώφη Γεννηματά, η «γραμμή» της οποίας έχει βαρύνουσα σημασία για το τι τελικά θα εγκριθεί από τη βάση του φορέα στο επικείμενο συνέδριο, εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με την πρόταση που κατέθεσε ο Γ. Παπανδρέου, καθώς στο ερώτημα με ποιον θα μπορούσε να συγκυβερνήσει, επιστρέφει το δίλημμα με ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.
Ενδεικτική είναι η πρόσφατη τοποθέτησή της: «Περιμένω από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα απαντήσεις. Είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα, στη βάση μίας προοδευτικής ατζέντας;» (ΝΕΑ).
Πηγή: https://www.efsyn.gr