Η γεωπολιτική πραγματικότητα στο ανατολικό ημισφαίριο στον πλανήτη άλλαξε ριζικά από το βράδυ της Τρίτης όταν με επιτυχία η Βόρειος Κορέα δοκίμασε τις δυνατότητες διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος ανήλθε στο υψηλότερο σημείο από οποιαδήποτε άλλη δοκιμή της Πιόνγιανγκ στο παρελθόν.
Η πυροδότηση έγινε αντιληπτή αμέσως από τις ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας και σε απάντηση πυροδοτήθηκαν πύραυλοι αναχαίτισης που διαθέτει ο νοτιοκορεατικός στρατός
Το μήνυμα ήταν σαφές, ξεκάθαρο και έγινε αντιληπτό αμέσως από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Η Β. Κορέα από την 28η Νοεμβρίου ανήκει πλέον στη λέσχη των χωρών με δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο Καπιτώλιο να «σνόμπαρε» αυτή την αδήριτη πραγματικότητα, λέγοντας «θα ασχοληθούμε αργότερα με το θέμα» όμως οι Αμερικανοί ειδικοί γνωρίζουν πλέον πως τα ψέματα τελείωσαν.
Βεβαίως μένει να αποδειχθεί πως οι Βορειοκορεάτες είναι σε θέση να ελέγξουν την κάθοδο του πυραύλου στην ατμόσφαιρα και να μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια τον στόχο τους αλλά πάλι οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτά είναι λεπτομέρειες, οι οποίες είτε έχουν λυθεί είτε θα επιλυθούν τεχνικά άμεσα.
Η πυροδότηση του πυραύλου έγινε ακριβώς στις 20.17 ώρα Ελλάδας στα νότια της επαρχίας της Πιονγκάν. Πραγματοποίησε πτήση πάνω από την ιαπωνική θάλασσα και έπεσε μέσα στην οικονομική ιαπωνική ζώνη όπως ισχυρίζεται το Τόκιο. Δεν απείλησε κανέναν αμερικανικό ή ιαπωνικό στόχο. Η πυροδότηση έγινε αντιληπτή αμέσως από τις ένοπλες δυνάμεις της Ν. Κορέας και σε απάντηση πυροδοτήθηκαν πύραυλοι αναχαίτισης που διαθέτει ο νοτιοκορεατικός στρατός.
Αναμένεται με επείγουσες διαδικασίες η σύγκληση του Υπουργείου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεδομένου ότι καθίσταται σαφές και μάλιστα εκφράζεται από τα επίσημα χείλη του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις πως ο βορειοκορεατικός αυτός διηπειρωτικός πύραυλος αποτελεί πλέον απειλή παντού στον κόσμο.
Ο Αμερικανός ΥΠΞ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως οι διπλωματικές επιλογές για την επίλυση της πυρηνικής κρίσης με τη Β. Κορέα παραμένουν στο τραπέζι προς στιγμήν. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει νέα μέτρα πέρα από τις κυρώσεις οι οποίες έχουν ήδη υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα απαγορεύσουν οποιαδήποτε δυνατότητα προσέγγισης εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν αγαθά προς τη Β. Κορέα. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας.
Η δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τη Β. Κορέα ήρθε να διαψεύσει τις ελπίδες οι οποίες είχε τροφοδοτήσει αυτό το «διάλειμμα» πoυ παρατηρήθηκε στη βορειοκορεατική δραστηριότητα στο ζήτημα αυτό τους τελευταίους δύο μήνες.
Το «διάλειμμα» αυτό είχε αναζωπυρώσει τη θεωρία που ήθελε την Πιόνγιανγκ να είναι έτοιμη να ανοίξει την πόρτα του διαλόγου με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα σχετικά με την επίτευξη ενός νέου status quo στην περιοχή, μέσω διπλωματικών διαδικασιών.
Ενδεχομένως αυτό που δεν κατάφερε το «διάλειμμα» να το καταφέρει η νέα πραγματικότητα μετά την επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση του ICBM Hwasong – 15.