Υλικά
Για το ρολό
-
- 750γρ. κιµά µοσχαρίσιο
- 4 φέτες ψωµί µπαγιάτικο, την ψίχα
- ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
- 1 κρεµµύδι µεγάλο, ψιλοκοµµένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένο και λιωµένο στο γουδί µε λίγο αλάτι
- 2 αβγά χτυπηµένα ελαφρά
- 150γρ. µανιτάρια άσπρα σε λεπτές φέτες
- 150γρ. κεφαλογραβιέρα χοντροτριµµένη
- 3 φέτες προσούτο Ευρυτανίας σε λεπτές λωρίδες
- 1 κουτ. σούπας κύµινο κοπανισμένο
- 2 ξυλάκια κανέλας, µικρά
- 3 φύλλα δάφνης
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 500γρ. χυµό ντοµάτας συμπυκνωμένο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 1½ κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
- αλάτι, πιπέρι λευκό
Φτιάχνετε το ρολό: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC. Σε ένα μπολ ρίχνετε το κρασί μαζί με νερό και μουσκεύετε το ψωµί. Το στύβετε καλά µε τα χέρια. Κρατάτε 1/3 φλιτζανιού από το µίγµα κρασιού-νερού.
Σε µεγάλο µπολ βάζετε τον κιµά, το κρεµµύδι, το σκόρδο, τα αβγά, το στυμμένο ψωµί, το κύµινο, αλάτι, πιπέρι, δύο κουταλιές της σούπας από το λάδι και το µίγµα κρασιού-νερού. Ζυµώνετε τα υλικά καλά µέχρι να γίνουν ένα συµπαγές µίγµα.
Στρώνετε ένα κοµµάτι λαδόκολλας στον πάγκο και απλώνετε πάνω το µίγµα του κιµά έτσι ώστε να γίνει ένα κοµµάτι 35×35εκ. περίπου. Απλώνετε κατά µήκος στη µέση 1 φλιτζάνι µπεσαµέλ και σκορπίζετε από πάνω τα µανιτάρια, το τυρί και το προσούτο.
∆ιπλώνετε το µίγµα σε ρολό, πιέζοντας τις άκρες για να κλείσουν µέσα τη γέμιση. Τυλίγετε τη λαδόκολλα γύρω από το ρολό διπλώνοντας τις άκρες από κάτω και το τοποθετείτε σε πυρίµαχο σκεύος µε τη ραφή της λαδόκολλας από κάτω. Έτσι το ρολό θα κρατήσει το σχήµα του.
Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο και αφαιρείτε τη λαδόκολλα αφήνοντας το ζωµό µέσα στο ταψί. Ανακατεύετε το χυμό ντομάτας με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και περιχύνετε το ρολό. Ρίχνετε και το λάδι.
Σκορπίζετε γύρω τα ξύλα κανέλας και τη δάφνη. Χαµηλώνετε το φούρνο στους 180ºC και ψήνετε για 35 λεπτά ακόµα. Αν η σάλτσα πήξει πολύ, προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό στο ταψί.
Περιχύνετε την επιφάνεια του ρολού µε τη σάλτσα του ταψιού δύο τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίµατος. Αφήνετε το ρολό να κρυώσει καλά και το κόβετε. Σερβίρετε µε πιλάφι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή