Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πως λειτουργεί και προετοιμάζει τους αυριανούς αλληλέγγυους στα ελληνικά σχολεία η πολιτική ορθότητα είναι το το πρωτότυπο 2ο μαθητικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA Student Digital Short, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017. Μέσα από το… εναλλακτικό αυτό φεστιβάλ νέων, ολοκληρώθηκε το EUFORIA 2016-2017, με βασικό διαχειριστή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και τη συμμετοχή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ως συνεργαζόμενες χώρες.

Με αφετηρία το θέμα «Βίαια μετακίνηση», 200 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Πολωνία εργάστηκαν σε 24 ομάδες και δημιούργησαν 24 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, όπου αποτύπωσαν με εξαιρετική φρεσκάδα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους απέναντι στα ζητήματα της μετανάστευσης και των προσφύγων.

Από τις 24 ομάδες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης, οι 10 προέρχονταν από την Ελλάδα, οι 8 από την Πολωνία και οι 6 από την Ουγγαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες από την Ελλάδα αποτελούνταν από μαθητές ελληνικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και “παιδιά πρόσφυγες” που φοιτούν σε σχολικές δομές υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας. Τα ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν από κοινού οι συγκεκριμένες ομάδες ήταν καρπός της άριστης συνεργασίας και της εξαιρετικής αλληλεπίδρασης που αναπτύχθηκαν ανάμεσά τους.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, μετά την ολοκλήρωση των προβολών των ντοκιμαντέρ, τις οποίες χειροκρότησαν θερμά οι θεατές, απονεμήθηκαν τα βραβεία του 2ου μαθητικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA Student Digital Short. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Małgorzata Jakubowska, καθηγήτρια του τμήματος Μέσων Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Łódź (Πολωνία), Ferenc Biro, ειδικό σε εκπαιδευτικά θέματα (Ουγγαρία) και Λίνα Μυλωνάκη, δημοσιογράφο, ιστορικό κινηματογράφου, δρ. κινηματογραφικών σπουδών Α.Π.Θ.

Τα βραβεία του 2ου μαθητικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA Student Digital Short είναι τα εξής:

Βραβείο της Επιτροπής (Ελλάδα):
Απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ακόλουθες ταινίες: Αθηναίος Μέτοικος (1ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής, Αθήνα) Το σκεπτικό της επιτροπής: «μέσα από την ιστορία ενός πολιτικού πρόσφυγα, η ταινία φωτίζει τους τρόπους κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ μέσα από το ανάγλυφο πορτρέτο αυτού του ανθρώπου και την αυθεντικά φιλική διάθεσή του απέναντι στους μαθητές, ο ίδιος γίνεται μια προσωπικότητα που θυμόμαστε και μετά το τέλος της ταινίας».

Χθες Ξένοι, Σήμερα Φίλοι (2ο  Γενικό Λύκειο Χαλκηδόνας, Θεσσαλονίκη) Το σκεπτικό της επιτροπής: «μια έντονα συναισθηματική ιστορία που καθηλώνει το κοινό με το πάθος των χαρακτήρων της, κυρίως του νεαρού Σύρου πρόσφυγα ο οποίος προσπαθεί σκληρά να ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία ενός ελληνικού χωριού».

Βραβείο της Επιτροπής (Πολωνία): Asma (General Secondary School no 2 Łódź, Πολωνία) Το σκεπτικό της επιτροπής: «μια αυθεντική και συγκινητική ιστορία με σαφή αίσθηση δομής και στόχου, που επιτυγχάνει να καλλιεργήσει στους θεατές την ενσυναίσθηση απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα»….

Βραβείο της Επιτροπής (Ουγγαρία): From a Foreigner’s Point of View (Szent László Gimnázium, Ουγγαρία) Το σκεπτικό της επιτροπής: «η πλοκή χτίζεται με επιτυχία και αποκαλύπτει μια ελκυστική ιστορία για την ανοχή και το σεβασμό στον ξένο, που προσωποποιείται στην αφήγηση του πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ: ενός ινδού μετανάστη που ζει στη Βουδαπέστη».

Η μόνη απορία που μας γεννήθηκε από τα παραπάνω είναι πως πραγματικά ονομάζεται το Φεστιβάλ EUFORIA. Εφορία (παραπέμποντας στην εκδικητική οικονομική πολιτική της Proti fora aristera ή ευφορία (για το πόσο καλά περνάνε οι Έλληνες που γίνονται ξένοι στην ίδια τους την χώρα…)

Τι διλήμματα μας βάζει αυτή η αριστερά…  …

ΠΗΓΗ