Του Άρη Δημόπουλου

Τα πράγματα είναι απλά και μαθητικά. Σύσσωμη η παγκόσμια εξουσία επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να εδραιώσει την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, κατορθώνοντας σε μεγάλο βαθμό την εισαγωγή νέων τεχνολογιών (νανοτεχνολογία, βιογεντική κ.α.) .

Για το ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ σας ενημερώνει εδώ και καιρό το el.gr αλλά κυρίως ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, ο οποίος πρώτος μίλησε για τον παραγκωνισμό των ανθρώπων και την ουσιαστική (σκόπιμη) αχρήστευσή τους. 

Σήμερα βρισκόμαστε ήδη στην μέση, στο σημείο δηλαδή που αρχίζουν και γίνονται γνωστές οι δήθεν “απειλές” της τεχνητής νοημοσύνης. Η πραγματική απειλή για τους ανθρώπους ωστόσο βρίσκεται πίσω από όσους προωθούν με δόλιο σκοπό τις νέες τεχνολογίες. 

Πλέον δεν τα λέμε μόνο εμείς:

Το ινστιτούτο McKinsey με έδρα τις ΗΠΑ, σε μία ανησυχητική έκθεσή του, αναφέρθηκε στο πόσο πραγματικά κοντά βρίσκεται η απέλαση της τεχνολογίας εις βάρος των ανθρώπων, που μέχρι σήμερα εντοπίζεται σε πιο τοπικό επίπεδο.

Το εν λόγο ινστιτούτο παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ναι μεν οι μεγάλες οικονομίες -για αρχή- θα ωφεληθούν από την εκρηκτική άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο το αντίκτυπο στον ανθρώπινο παράγοντα θα είναι τρομακτικό.

Υπολογίζεται πως για την επόμενη δεκαετία και μέχρι το 2030 (κρατήστε την ημερομηνία), τουλάχιστον το 1/3 των εργαζομένων σε ΗΠΑ και Γερμανία πρόκειται ήδη να έχουν χάσει τις δουλείες τους! Αιτία; Η σαρωτική αυτοματοποίηση, που θα έχει αντικαταστήσει έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων, ως επί το πλείστον στην “βαριά βιομηχανία”.

Μάλιστα η συγκεκριμένη δεξαμενή σκέψης (think tank) προέβλεψε πως το 14% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν 375εκ. άνθρωποι, πρόκειται να μείνει άνεργο! 

Σε πολλούς ακόμη , ακόμη και στον δυτικό κόσμο, οι αποδοχές θα φτάσουν στα…τάρταρα, εξαιτίας της μειωμένης ανάγκης για προσωπικό και της ανταγωνιστικότητας. 

Πως θα ζουν όμως όλοι οι υπόλοιποι πρώην εργαζόμενοι; Εδώ είναι που έρχεται το παγκόσμιο κράτος, εφαρμόζοντας το ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ για το μέλλον μίας “οκνηρής ανθρωπότητας”. 

Η μαγική λέξη; «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα». 

Σας θυμίζει κάτι;