Κατά πόσον όμως είναι όντως εύλογες οι ανησυχίες αυτές; Τι σημαίνουν οι διαφαινόμενες τάσεις προστατευτισμού για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της γερμανικής οικονομίας; Όπως είπε προς τη Deutsche Welle ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA), Ματίας Βίσμαν:
«Όποιος προσπαθεί να προστατευθεί από τον ανταγωνισμό χτίζοντας τεχνητά εμπόδια, ενδεχομένως να έχει ένα βραχυπρόθεσμο όφελος, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όμως αποδυναμώνεται η ανταγωνιστικότητα της δικής του οικονομίας διότι δεν νοιώθει πλέον τον φρέσκο αέρα του ανταγωνισμού. Πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου ο προστατευτισμός δεν είναι μια έξυπνη στρατηγική, ούτε για τις ΗΠΑ».
«Πόσα Chevrolet βλέπετε στη Γερμανία»;
Πού ακριβώς έγκειται το πρόβλημα; Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι ενώ στις ΗΠΑ υπάρχει υπερπληθώρα γερμανικών αυτοκινήτων, στην ίδια τη Γερμανία κυκλοφορούν ελάχιστα αμερικανικά:
«Πόσα Chevrolet βλέπετε στη Γερμανία; Ίσως κανένα; Εντάξει, σίγουρα όχι πολλά. Δεν βλέπετε κανένα. Πρόκειται για μονόδρομο. Εμείς όμως θέλουμε δρόμο διπλής κατεύθυνσης. Να είναι δίκαιο».
Οι αριθμοί ωστόσο μιλούν όπως πάντα τη δική τους «αμείλικτη» γλώσσα: το 2016 οι Volkswagen, BMW και Daimler πέτυχαν στις ΗΠΑ μερίδιο αγοράς μόλις 7,6%. Την ίδια χρονιά το μερίδιο των αμερικανικών General Motors και Ford στην Ευρώπη ανήλθε στο 13,5%. Συνεπώς οι Αμερικανοί δραστηριοποιούνται πιο ενεργά στην Ευρώπη απ’ ό,τι οι Γερμανοί στις ΗΠΑ.
«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να βλέπουμε την Αμερική μόνον ως εξαγωγική αγορά, αντιθέτως έχουμε και εκεί μεγάλη παραγωγή», εξηγεί στη DW ο Ματίας Βίσμαν. «Προσφέρουμε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, είμαστε κομμάτι της αμερικανικής βιομηχανικής βάσης (…)».
Πού παράγουν εντέλει οι Γερμανοί;
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί στις ΗΠΑ 110.000 υπαλλήλους, οι 77.000 εξ αυτών εργάζονται σε προμηθευτές. Εάν προσθέσει κανείς τους εμπόρους και τα συνεργεία που συνεργάζονται με τις γερμανικές εταιρίες, τότε ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες.
Την τελευταία χρονιά οι Γερμανοί παρήγαγαν στις ΗΠΑ 850.000 οχήματα. Εξ αυτών το 41% πουλήθηκε στις ΗΠΑ, το 25% εξήχθη στην Ευρώπη ενώ ένα ακόμη 25% σε ασιατικές χώρες.
«Πριν από 20 χρόνια κατασκευάζαμε περίπου 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα στη Γερμανία και ένα στον υπόλοιπο κόσμο. Πέρσι, το 2016 κατασκευάσαμε 5,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα στη Γερμανία αλλά 10 εκατομμύρια εκτός. Αυτό ωφέλησε και την παραγωγή στις ΗΠΑ», λέει ο κ. Βίσμαν.
Όσον αφορά τις απειλές Τραμπ για την επιβολή δασμών ύψους 35% σε αυτοκίνητα που εισάγονται και δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, ο Ματίας Βίσμαν εμφανίζεται καθησυχαστικός, συνιστώντας ψυχραιμία. «Επιβάλλεται ηρεμία και να μην ποντάρει κανείς στην αντιπαράθεση. Η καλύτερη λύση είναι πάντα τα επιχειρήματα», και αυτά, όπως εκτιμά, θα βρουν ευήκοα ώτα και στην Ουάσιγκτον.
Γιοάχιμ Έγκερς / Κώστας Συμεωνίδης