Εγκρίθηκε από το Eurogroup η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες ανέφεραν ότι η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη.
Ικανοποιημένος για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ
Ικανοποιημένος για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση της των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
«Είναι εξαιρετικό» που επετεύχθη συμφωνία εγκαίρως, σχολίασε και πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει πως όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά και με αφοσίωση για να συμβεί.
«Σήμερα θα συζητήσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να επιτευχθούν και την τυπική διαδικασία λήψης αποφάσεων που περιλαμβάνει την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια, τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» ανέφερε.
Τόνισε ότι σήμερα δεν θα συζητηθεί το μέγεθος της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. «Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στη συνέχεια» συμπλήρωσε, για να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε αν η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις.
Σχετικά με το νέο Πρόεδρο του Eurogroup που θα εκλεγεί σήμερα, ο κ. Ντέισελμπλουμ σημείωσε ότι το πιο δύσκολο έργο που θα πρέπει να επιτύχει είναι να κρατήσει το Eurogroup ενωμένο.
Μοσκοβισί: Ενθαρρυντικό μήνυμα
Ενθαρρυντικό μήνυμα για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος χαρακτήρισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών.
Μοσκοβισί: Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά «εποικοδομητικών συνομιλιών» μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, «συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ» και επίσης χαρακτήρισε «πιο χαλαρό και εύκολο» το πνεύμα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόνΑνέφερε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά «εποικοδομητικών συνομιλιών» μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, «συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ» και επίσης χαρακτήρισε «πιο χαλαρό και εύκολο» το πνεύμα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόν.
«Υπάρχει σαφής βούληση να προχωρήσει αυτή η αξιολόγηση ομαλά και αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή να έχουμε συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είχαμε πει», υπογράμμισε ο επίτροπος, σημειώνοντας πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «σκοπεύει να εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις το συντομότερο δυνατό».
Κατά τον Μοσκοβισί, η τεχνική συμφωνία είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και πολύ καλά νέα εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος σε λιγότερο από εννέα μήνες, αλλά και των κρίσιμων συζητήσεων για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, που «πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού».
«Η γρήγορη πρόοδος που πετύχαμε σε αυτήν τη φάση είναι καλός προάγγελος για τα επόμενα βήματα και φυσικά στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές. Τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση στην Ελλάδα, οπότε πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ημέρα για τις σχέσης της Ελλάδας με την ΕΕ αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», κατέληξε.
Bloomberg: Η Ελλάδα μόλις βίωσε κάτι που έχει να συμβεί από το 2006
Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για τρία συνεχόμενα τρίμηνα για πρώτη φορά σε διάστημα άνω της δεκαετίας, στηρίζοντας τις προσπάθειες της χώρας για έξοδο από το Μνημόνιο το επόμενο έτος, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, το ΑΕΠ της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 0.3% σε τριμηνιαία βάση το γ’ τρίμηνο του 2017 μετά από την αναθεωρημένη ανάπτυξη της τάξης του 0.8% που σημειώθηκε στο β’ τρίμηνο. Σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2016 το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1.3% το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Η καταβολή της δόσης, που θα συμπληρωθεί και από άλλες ομολογιακές εκδόσεις το επόμενο έτος, θα βοηθήσει την κυβέρνηση να χτίσει μαξιλάρια ασφαλείας, καθώς θέλει να προετοιμαστεί για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης όταν αυτό λήξει τον Αύγουστο του 2018
Η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας κατέληξαν σε τεχνική συμφωνία το Σαββατοκύριακο για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου.
Η καταβολή της δόσης, που θα συμπληρωθεί και από άλλες ομολογιακές εκδόσεις το επόμενο έτος, θα βοηθήσει την κυβέρνηση να χτίσει μαξιλάρια ασφαλείας, καθώς θέλει να προετοιμαστεί για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης όταν αυτό λήξει τον Αύγουστο του 2018.
Και ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας για τρία διαδοχικά τρίμηνα παρέχει μια οικονομική σταθερότητα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει ένα clean exit (καθαρή έξοδο) από τα μνημόνια, ωστόσο η επιβράδυνσή της το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το β’ τρίμηνο καθιστά δύσκολη την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 1.6% φέτος.
«Για να πετύχει συνολική ανάπτυξη 1,6% το 2017, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να τρέξει με ρυθμό 1.2% τους τρεις τελευταίος μήνες του έτους», δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος Maxime Sbaihi, προσθέτοντας ότι:
«Είναι ένας πολύ υψηλός στόχος. Μια ανάπτυξη κατά το ήμισυ αυτού του επιπέδου είναι πιο πιθανή για το δ’ τρίμηνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα τοποθετούσε την ανάπτυξη του 2017 στο επίπεδο του 1.4% – κοντά αλλά κάτω του στόχου».