«Καταπέλτης» κατά της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής ήταν ο Γιώργος Βάμβουκας μιλώντας στο Metropolis 95.5.
Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Βάμβουκας και αναφέρθηκε στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για το κοινωνικό μέρισμα: «Αν δει κανείς προσεκτικά τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού θα διαπιστώσει ότι το 2018 οι επιβαρύνσεις όλων θα είναι 4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα δύο θα προέλθουν από αύξηση φόρων και τα άλλα δύο από περικοπές συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Η μοναδική δαπάνη του προϋπολογισμού που δεν επηρεάζεται, μπορώ να πω μάλιστα ότι αυξάνεται κιόλας είναι η δαπάνη για μισθούς. Δηλαδή, οι μισθοί των μετακλητών και των κολλητών που διορίζουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».
Για το δημόσιο χρέος: «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το δημόσιο χρέος αυξάνει. Όταν έρχονται τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού και λένε ότι το δημόσιο χρέος αυξάνεται από 326 δις το 2016 σε 334 δις το 2017 και εκτιμάται ότι το 2018 το χρέος θα είναι 343-344 δις αυτό καταδεικνύει την αποτυχία της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής».
Για τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης: «Το φοροκυνηγητό ενισχύει την παραοικονομία. Είναι σαν η ίδια η κυβέρνηση να λέει στους πολίτες να φοροδιαφεύγουν».
Για τη μείωση των κοινωνικών δαπανών: «Δεν μπορεί στη χώρα μας να μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες, οι δαπάνες για φάρμακα, νοσήλεια, τα επιδόματα ανεργίας. Από το 1,1 εκ. ανέργους να παίρνουν μόνο οι 120 χιλιάδες. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα γίνεται αυτό;»
Για την ανεργία: «Ο βασικότερος λόγος που μειώνεται η ανεργία είναι η μετανάστευση. Όταν κάθε χρόνο φεύγουν κατά μέσο όρο 50-60 χιλιάδες άνθρωποι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του εργατικού δυναμικού. Το 2017 το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας είναι 400 χιλιάδες λιγότερο από ότι ήταν το 2008».
Για το πώς η ασκούμενη πολιτική οδηγεί στην μείωση του ελληνικού πληθυσμού: «Αυτή η πολιτική έχει καταντήσει τους Έλληνες να πεθαίνουν. Κατά μέσο όρο οι θάνατοι είναι 27 χιλιάδες περισσότεροι από τις γεννήσεις. Τα διαζύγια αυξάνονται. Από επτά χιλιάδες που ήταν πριν από 7-8 χρόνια, τώρα είναι στις 15 χιλιάδες. Γάμοι δεν γίνονται. Πριν από 7-8 χρόνια οι γάμοι ήταν 60-65 χιλιάδες τον χρόνο και τώρα έχουν πάει στις 45 χιλιάδες».
Για τις μίζες και τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης: «Σε αυτή τη χώρα δύο πράγματα βασιλεύουν. Η διαφθορά και η μίζα. Ένα 20% του πληθυσμού που είναι μέσα στο κύκλωμα της μίζας ζει και βασιλεύει. Το 50% πεθαίνει της πείνας, και το 30% είναι η μεσαία τάξη που σταδιακά συρρικνώνεται και σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει καθόλου μεσαία τάξη».