ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Με σαφή και λεπτομερή τρόπο περιγράφει ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος τις «καθ’ υπέρβαση» της ηθικής νομιμότητας, σχέσεις βουλευτών-μεγαλοδικηγόρων και καθηγητών Πανεπιστημίου με δικαστικούς που χειρίζονται «λεπτές» υποθέσεις.
Με αφορμή το γνωστό σκάνδαλο του Ε.Ε.Σ., ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή. Με την ευκαιρία δε, περιγράφει τους τρόπους που «συνδέονται» μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι, σε θέματα που άπτονται της αλλοίωσης του σκοπού διαθηκών, αλλά και που έχουν σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε υποθέσεις πολυεθνικών εταιριών.
Ειδικότερα, ο Νίκος Νικολόπουλος επισημαίνει:
«Βλέπουμε συχνά-πυκνά καθηγητές κρατικών πανεπιστημίων να βρίσκονται στο πλευρό πολυεθνικών εταιρειών ως υπερασπιστές τους χωρίς η επιτροπή Ανταγωνισμού να διακρίνει, όπως θα έπρεπε ,αθέμιτο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα όταν καθηγητές κρατικών πανεπιστημίων διδάσκουν και στη Σχολή Δικαστών και σχηματίζεται η εντύπωση ουσιαστικής επιρροής στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Το σκάνδαλο του “Ερυθρού Σταυρού” εξελισσόταν πολλά χρόνια διότι ο Ανδρέας Μαρτίνης και οι περί αυτόν, όπως αποκαλύφθηκε, απολάμβαναν την προστασία της πολιτικής εξουσίας. Ο Ανδρέας Μαρτίνης τώρα από τη φυλακή αποφάσισε να μιλήσει για τις ευθύνες και άλλων προσώπων σχετικά με την οικονομική καταστροφή του Ερυθρού Σταυρού.
Αναμφισβήτητα, η αλλαγή σκοπού των διαθηκών και η διάθεσή τους σε άλλους σκοπούς μείωσε την περιουσία του Ερυθρού Σταυρού και άνοιξε κερκόπορτα για την ρευστοποίησή της και την ¨αξιοποίησή” της σε εμπορικές δραστηριότητες (Ερρίκος Ντυνάν κλπ) που οδήγησαν τον “Ερυθρό Σταυρό” στην αγκαλιά του Βγενόπουλου αλλά και ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον . Μια από τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις που άνοιξε αυτή την κερκόπορτα φέρει και την υπογραφή του σημερινού συνταξιούχου δικαστικού και προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρη Κυριτσάκη, ο οποίος προεδρεύει μιας επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία κατά τη δική μας έρευνα και αξιολόγηση έχει ουσιαστικά πενιχρά αποτελέσματα που δεν ωφελούν το δημόσιο και ως εκ τούτου πρέπει να διερευνηθεί μήπως «βολεύουν» καρτέλ, αφού τελικά στα δημόσια ταμεία μπήκαν ελάχιστα πρόστιμα σε σχέση με όσα αρχικώς επεβλήθησαν».
Με βάση το ανωτέρω σκεπτικό του ανεξάρτητου βουλευτή τα ερωτήματα που έθεσε στον κ. Κοντονή είναι τα κατωτέρω:
«1.Είναι θεμιτή από πλευράς Ανταγωνισμού η υπεράσπιση πολυεθνικών εταιρειών με συνηγόρους καθηγητές κρατικών πανεπιστημίων ή στενών συγγενών δικαστικών λειτουργών ή καθηγητές της Σχολής Δικαστών σε παράλληλα διπλά και τριπλά καθήκοντα καθηγητή κρατικού πανεπιστημίου, καθηγητή σχολής δικαστών και ελευθέρου δικηγόρου με παρουσία και σε σωρεία κρατικών επιτροπών;
2.Η δικαστική έρευνα για την καταστροφή του Ερυθρού Σταυρού θα περιλάβει και τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε η «ιερή» και ακλόνητη τελευταία βούληση των πλουσίων διαθετών με δικαστικές αποφάσεις ,οι οποίες βγήκαν σχεδόν αποκλειστικά για τον Ερυθρό Σταυρό και σταμάτησαν να εκδίδονται όταν ανώτατοι δικαστές “πήραν χαμπάρι” ότι θα έκαναν φτερά τεράστιες «ιερές» περιουσίες, απαραίτητες για την επιβίωση του Ερυθρού Σταυρού ,χωρίς βέβαια να προλάβουν την καταστροφή; Και τέλος, θα αναζητήσετε περίπτωση ενδεχόμενης διαπλοκής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από την παρουσία πρώην στελεχών της ως συνηγόρων εκείνων που υποτίθεται ότι κυνηγούσαν ως στελέχη της Επιτροπής ή και ως έμμισθων εξωτερικών συνεργατών των εν δυνάμει ελεγχομένων πολυεθνικών και Ελληνικών εταιρειών όπως απεκάλυψε η βουλευτής κ. Αννέτα Καββαδία στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας;