Την έντονη ενόχληση της Κυβέρνησης προκάλεσε αργά χθες το βράδυ (λίγες μάλιστα ώρες πριν προγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος) η συνέντευξη του Τούρκου προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στον ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά.

Κι αυτό διότι ο Τούρκος πρόεδρος στην επίμαχη συνέντευξη ζητά την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης λέγοντας επί λέξει: «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε».

Βέβαια ο κ. Ερντογάν διευκρίνισε πως η συζήτηση που επιθυμεί δεν θα αφορά την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή αφού η εν λόγω συνθήκη περιλαμβάνει εδαφικές διευθετήσεις που αφορούν την Τουρκία στο Ιράκ και τη Συρία αλλά σε καμία περίπτωση αυτές δεν θα τις συζητούσε με τον εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργό ενώ λέγοντας «να συζητήσουμε τα πάντα» (από το Α ως το Ω) δεν αφήνει κανέναν περιθώριο για παρερμηνείες.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι οι αποστάσεις ανάμεσα σε ορισμένα νησιά είναι «προβληματικές», προσθέτοντας ότι οι διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα των δύο κρατών, τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα μπορούν να επιλυθούν «εύκολα».

Κι όλα αυτά την ώρα που όλες τις προηγούμενες ημέρες η Αθήνα έκανε γνωστό στον Τούρκο πρόεδρο ότι ο σεβασμός στη συνθήκη της Λωζάνης είναι κόκκινη γραμμή για την ίδια. Κάτι που επανέλαβε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu.

Έντονη ενόχληση Μαξίμου και ανακοίνωση Τζανακόπουλου

To «unfair» του Τούρκου προέδρου όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητο από την Κυβέρνηση αλλά προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου την οποία έσπευσε και να εκδηλώσει διά στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο κ. Τζανακόπουλος αργά χθες το βράδυ με δήλωσή του σημείωσε ότι «Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη».

Ερωτηματικά βέβαια προκαλεί και η στάση του καναλιού του Φαλήρου και κυρίως το αν έσπευσε να ενημερώσει τις διπλωματικές αρχές της χώρας για το περιεχόμενο της συνέντευξης (δεν πάρθηκε χθες) του Τούρκου προέδρου και ειδικά για το σημείο όπου ζητά την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Μετά βέβαια από τη χθεσινή εξέλιξη αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η σημερινή επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα και κυρίως ο τρόπος που θα επιλέξει να απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός ενώ είναι σίγουρο ότι ο κ. Ερντογάν θα ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους μετά το τετ α τετ που θα έχει στο Μαξίμου με τον κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση η σταθερή θέση της Αθήνας είναι ότι μπορεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακων προκλήσεων να είναι εξαιρετικά σημαντικός αλλά για την ανάπτυξή του απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης.

ΠΗΓΗ