Διωγμός Χριστιανών από Εθνικούς στο Βυζάντιο; Ε, ναι.
Από την παρακάτω αφήγηση μπορούμε να κατανοήσουμε σε ποιο βαθμό οι Βυζαντινοί, ακόμα και στις υψηλότερες βαθμίδες της κοινωνίας, μέχρι και αυτό το ίδιο το παλάτι, ήταν επηρεασμένοι από τις μαγείες και τις άλλες “Εθνικές” πρακτικές.
Ο Αλέξιος Κομνηνός, ήταν Δούξ του Δυρραχίου, μέλος της Αυτοκρατορικής οικογένειας, απόγονος του μεγάλου ομώνυμου Αυτοκράτορα Αλέξιου του Α’, Κομνηνού, σημαντικό πρόσωπο της Αυλής, στρατηγός, ένας από όσους αντιστάθηκαν στην απόβαση του Νορμανδού Βοημούνδου στην περιοχή του.
Είχε παντρευτεί την “Σεβαστή Κυρά” Ζωή η οποία αρρώστησε βαριά, και η ασθένειά της παρουσίασε πολλές επιπλοκές, που έκαναν τους γιατρούς να παραιτηθούν από κάθε ελπίδα για την θεραπεία της.
Τότε, στο ανάκτορο του Αλέξιου, παρουσιάστηκαν μερικοί “Εθνικοί” όπως τους αποκαλεί ο Θεόδωρος Βαλσαμών. Αγνοούμε την εθνικότητά τους, αλλά σίγουρα δεν ήταν Χριστιανοί. Οι ιστορικοί πιστεύουν πως ήταν ίσως Εβραίοι, Τσιγγάνοι ή και Μουσουλμάνοι.
Δεν βλέπω τον λόγο να χαλάσω το χατήρι των σημερινών “Εθνικών” και να μην δεχτώ πως ήταν Έλληνες πιστοί της “Πάτριας” θρησκείας, αν και αυτοί υποτίθεται πως εξαφανίστηκαν τον 10ο αιώνα.
Αυτοί λοιπόν οι “Εθνικοί” ισχυρίστηκαν πως οι αρρώστιες της “Κυράς” Ζωής προέρχονταν από μάγια, και διαβεβαίωσαν πως μπορούσαν να τα λύσουν.
Οι Βυζαντινοί άρχοντες, αντί να σκεφτούν πως οι ευχές της Εκκλησίας και η προσευχές τους μπορούσαν να λύσουν τα τυχόν μάγια, αντίθετα, άφησαν ελεύθερο πεδίο δράσης στους Εθνικούς μάγους. Στην συνέχεια, αυτοί οι ίδιοι έκρυψαν μέσα στο παλάτι μαγικά αντικείμενα (Κούκλες τρυπημένες με βελόνες, διάφορους άλλους μαγικούς κατάδεσμους κλπ) τα οποία δήθεν ανακάλυψαν στην συνέχεια.
Κατόπιν, άρχισαν να κατηγορούν συγκεκριμένα άτομα του περιβάλλοντος και του υπηρετικού προσωπικού του Αλέξιου και της Ζωής για μάγους.
Αυτά τα ευυπόληπτα πρόσωπα βασανίστηκαν για να ομολογήσουν τις δήθεν μαγείες τους και πολλοί εκτελέστηκαν.
Η κατάσταση της υγείας της Ζωής, φυσικά, δεν βελτιωνόταν, και οι Εθνικοί μάγοι το έσκασαν. Η “Κυρά” πέθανε, (περ. το 1140) με το βάρος τόσων αδικοχαμένων στην ψυχή της, ενώ η Εκκλησία έριξε βαρύ επιτίμιο σε όσους επιδόθηκαν σε αυτό το “Κυνήγι μαγισσών”.
Ναι, ακούσατε καλά, η Εκκλησία επετίμησε έντονα αυτούς που κυνήγησαν όσους κατηγορήθηκαν για μάγοι.
Δεν σας τα μάθανε έτσι;
Λυπάμαι που σας ξυπνάω τόσο απότομα, αλλά διαβάζετε πολλούς Διαφωτιστές και Επανελληνιστές, και μάλλον σας έχουν ρίξει μάγια…
Δημήτρης Σκουρτέλης
Τα στοιχεία παρθηκαν από την μελέτη του Κ. Βάρζου:
“Η Γενεαλογία των Κομνηνών”