Ανησυχία για πιθανή ενεργοποίηση του ρήγματος του Αδραμυττίου, μετά τον «χορό» του Εγκέλαδου απέναντι από τη Λέσβο 

Το επικίνδυνο ρήγμα του Αδραμυττίου, που εντοπίζεται στα μικρασιατικά παράλια και έχει δώσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς μεγέθους έως 6,8 Ρίχτερ, τρομάζει τους σεισμολόγους, που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τη σεισμική ακολουθία που έχει αναστατώσει τις τελευταίες οκτώ ημέρες τη Λέσβο.

Μετά τον τελευταίο ισχυρό σεισμό, μεγέθους 5 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου με επίκεντρο τη γειτονική Τουρκία και τις 31 μικρότερες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή, οι σεισμολόγοι μιλούν πλέον για ένα «σμήνος σεισμών» που προέρχονται από ρήγματα δυναμικής 5-5,5 Ρίχτερ.

Ωστόσο, μια πιθανή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας (που θα «ξυπνούσε» το ρήγμα του Αδραμυττίου) θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες αρκετά επιφυλακτικούς. «Εχουμε τέσσερις σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη, υπάρχουν όμως δύο θετικά στοιχεία για τον ελλαδικό χώρο. Το πρώτο είναι ότι η δραστηριότητα εντοπίζεται έως τώρα στην Τουρκία και το δεύτερο ότι υπάρχουν κάποιες υπόγειες δομές, που λειτουργούν ως φράγματα και εμποδίζουν την ενεργοποίηση ρηγμάτων προς την πλευρά της Λέσβου.

Οι πιθανότητες να έχουμε ένα μεγάλο γεγονός είναι μειωμένες, ενώ ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα εκδηλωνόταν ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ η Λέσβος θα μπορούσε να τον αντιμετωπίσει» σημειώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Τις εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή θα μπορούσε να αλλάξει η τυχόν ενεργοποίηση του ρήγματος του Αδραμυττίου, ενδεχόμενο που έως τώρα δεν έχει αποκλειστεί.

ΠΗΓΗ: δημοκρατία