Η οικονομική κρίση όχι μόνο δεν έχει χτυπήσει την πόρτα της Αθηναϊκής Λέσχης, αλλά φαίνεται πως φέτος, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζεται να γίνει ρεκόρ εγγραφής νέων μελών!

Ο πρόεδρος του ιστορικότερου σωµατείου της χώρας, σµήναρχος ε.α. Κυριάκος Κουκουλοµµάτης, πέτυχε πέρσι να εγγράψει στη Λέσχη τρεις «φουρνιές» µελών (ενώ όλα τα προηγούµενα χρόνια υπήρχαν δύο) και το 2017 δεν αποκλείεται να γίνουν και… τέσσερις!

Η πρώτη διαδικασία για την εγγραφή νέων µελών αυτή τη χρονιά έγινε την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου, και στο ψηφοδέλτιο που αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» περιλαµβάνονταν πολύ γνωστά ονόµατα της επιχειρηµατικής, επιστηµονικής και, γενικότερα, της δηµόσιας ζωής του τόπου. Είναι µία από τις λίγες φορές που ανάµεσα στα 30 νέα µέλη δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο ξεχωρίζουν κάποιοι που, αν και είναι µόνιµοι κάτοικοι εξωτερικού (Μεγάλη Βρετανία, Ντουµπάι), έχουν εκφράσει την επιθυµία να γίνουν µέλη της «αφρόκρεµας» της αθηναϊκής κοινωνίας, όπως και άλλοι, που δηλώνουν διεύθυνση κατοικίας εκτός Αττικής. Ο Ιωάννης Καντώνιας, βιοµήχανος, πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της γνωστής εταιρείας Βιοκαρπέτ και εγγονός του ανθρώπου που την ίδρυσε το 1950, είναι ένας από τους τελευταίους, καθώς στο ψηφοδέλτιο εµφανίζει τόσο τη διεύθυνση κατοικίας του όσο κι εκείνη της εργασίας του στην πόλη της Λάρισας, όπου βρίσκεται και η βάση της Βιοκαρπέτ.

ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ. Την υποψηφιότητά του είχε θέσει στην κρίση των περίπου 970 εν ενεργεία µελών της Λέσχης και ο εφοπλιστής Επαµεινώνδας Εµπειρίκος. Ενας άνθρωπος που κρατάει από παλιά ναυτιλιακή οικογένεια και έχει δηλώσει ως µόνιµη κατοικία, αλλά και επαγγελµατική στέγη το Λονδίνο. Στο Ντουµπάι έχει δηλώσει διαµονή και διεύθυνση εργασίας ο Κυριάκος Λυγινός, διευθύνων σύµβουλος της Antares Shipbrokers. Από τα ονόµατα που ξεχωρίζουν είναι κι αυτό του Αλέξιου Υφαντή, βιοµήχανου και προέδρου της αλλαντοβιοµηχανίας Υφαντής, το όνοµα του οποίου πρόσφατα απασχόλησε τη δηµοσιότητα, καθώς έπεσε θύµα ένοπλης ληστείας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του, στην Κηφισιά. Ο κ. Υφαντής είναι επίσης πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος.

Στο ψηφοδέλτιο εµφανιζόταν, ακόµα, το όνοµα του Θεόδωρου ∆ούρου, ο οποίος είναι διευθύνων σύµβουλος της πατρινής γνωστής εταιρείας ανδρικών ενδυµάτων DUR. Επίσης, ο Ιωάννης Πετούλης, ο οποίος είναι διευθύνων σύµβουλος της Volvo Car, και ο Γεώργιος Ζαφείρης, γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Γνωστά και λιγότερα γνωστά µέλη της αθηναϊκής -και όχι µόνοκοινωνίας είναι και οι υπόλοιποι που βρίσκονταν στο ψηφοδέλτιο: Εµµανουήλ Ασίκης, δικηγόρος, Ρωµανός Γεωργίου, επιχειρηµατίας, Γρηγόριος ∆άσκος, διευθυντής Α/ θµιας Εκπαίδευσης, Λουκάς Ζιώµας, χηµικός µηχανικός και σύµβουλος επιχειρήσεων, Παναγιώτης Ηλιάδης, επιχειρηµατίας, Παύλος Θωµόγλου, βιοµήχανος, Χρήστος Κανελλάκης, δικηγόρος, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ναύαρχος ε.α. και πρώην αρχηγός Στόλου, Νικόλαος Κεράνης, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεώργιος Κουτσουµπέλης, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του 251 ΓΝΑ και σµήναρχος, Χαράλαµπος Λαούδης, επιχειρηµατίας, Ανδρέας Μήτσαινας, δικηγόρος, Γεώργιος Μπόλος, επιχειρηµατίας, Θωµάς Νικολόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Χρίστος Παναγόπουλος, πρέσβης ε.τ., Αντώνιος Πάνας, διευθυντής της ΤΕΚΑΛ Α.Ε., Γεώργιος Πανίτσας, δικηγόρος, ΓεώργιοςΡεϋµόνδος-Νικόλαος Παπαλέξης, επιχειρηµατίας, Αθανάσιος-Αννίβας Σιατερλής, υποστράτηγος ε.α., ∆ηµήτριος Σουραβλάς, ναυτιλιακά, Γεώργιος Σπηλιόπουλος, διευθυντικό στέλεχος, Εµµανουήλ Σπυριδάκης, επιχειρηµατίας, και Παναγιώτης Τρίκκας, επιχειρηµατίας.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο ναύαρχος Κ. Καραγιώργης όταν έκανε την αίτηση εγγραφής ήταν αρχηγός Στόλου, αλλά στο ενδιάµεσο -λόγω των κρίσεωναποστρατεύτηκε και η Λέσχη τον υποδέχθηκε ως πολίτη. Η διαδικασία της ψηφοφορίας κράτησε τρεις ώρες και άπαντες οι υποψήφιοι συγκέντρωσαν θετικές γνωµοδοτήσεις από περισσότερα από τα 3/4 όσων µελών της Λέσχης συµµετείχαν. Η Αθηναϊκή Λέσχη ιδρύθηκε το 1841, όταν η πρωτεύουσα της χώρας είχε µόλις και µετά βίας 50.000 κατοίκους, και άρχισε να σχηµατίζεται στα χρόνια του Οθωνος, µε τη συµµετοχή πλούσιων Ελλήνων του εξωτερικού, αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και άλλων επίλεκτων µελών της τότε κοινωνίας. Αρχικά, απαρτιζόταν από 200 άτοµα και πρώτος πρόεδρός της επισήµως εξελέγη ο Παύλος Καλλιγάς, καθηγητής πανεπιστηµίου, υπουργός και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

Οι καινούργιες εγγραφές και ο φόβος των διαγραφών
Ο αριθµός των µελών της Αθηναϊκής Λέσχης, σύµφωνα µε το Καταστατικό της, δεν µπορεί να ξεπερνάει τα 1.000. Κατά συνέπεια, προκειµένου να υπάρξουν νέες εγγραφές -και εφόσον σήµερα τα µέλη φτάνουν τα 970, οπότε µε τους 30 νέους υποψηφίους φτάνουν το όριο του Καταστατικούπρέπει να υπάρξουν και διαγραφές. Ο πρόεδρος της Λέσχης, κ. Κουκουλοµµάτης, ο οποίος πολλά χρόνια τώρα είναι και η «ψυχή» της, δεν έχει διστάσει να διαγράψει πρόσωπα που δεν ήταν εντάξει στις οικονοµικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες δεν είναι και ευκαταφρόνητες για τα δεδοµένα της εποχής. Τα νέα µέλη µε την εγγραφή τους καταβάλλουν το ποσό των 1.500 ευρώ και, στη συνέχεια, η ετήσια συνδροµή είναι 760 ευρώ, προκειµένου να κάνουν χρήση των προνοµίων που τους παρέχει η συµµετοχή στο «κλαµπ των εκλεκτών». Τον Μάρτιο τα µέλη της Λέσχης καλούνται να εκλέξουν νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο και όλοι εκτιµούν ότι θα ανανεώσουν τη διετή θητεία του κ. Κουκουλοµµάτη, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια, µε την υπερδραστηριότητά του, έβαλε τη σφραγίδα του, εκσυγχρονίζοντας τη Λέσχη, εγγράφοντας πολλά και σηµαντικά πρόσωπα και διαγράφοντας άλλα, που θεωρούσαν πως είναι… ισόβια, χωρίς όµως να είναι εντάξει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Μια Λέσχη που καµαρώνει ότι στα 176 χρόνια της λειτουργίας της είχε µέλη 28 πρωθυπουργούς, εκατοντάδες υπουργούς και βουλευτές, ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, ξένους πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστηµίου, ακαδηµαϊκούς, κορυφαίους των γραµµάτων και των Τεχνών και προσωπικότητες του οικονοµικού και βιοµηχανικού κόσµου

Πηγή: http://www.parapolitika.gr