Τα κυκλώματα πλαστών εγγράφων που δρουν στην Ελλάδα αποτελούν την αφορμή για να γίνονται εξαντλητικοί έλεγχοι σε όσους φτάνουν στα γερμανικά αεροδρόμια από την Ελλάδα.

Ανάλογους ελέγχους κατήγγειλαν και Ελληνες ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, αν και η βελγική αστυνομία απάντησε σε σχετικό ερώτημα τη ΕΛ.ΑΣ. ότι πρόκειται για δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχολιάζουν ότι στην πραγματικότητα αναζητούνται αφορμές από έξι ευρωπαϊκά κράτη, με «μπροστάρη» τη Γερμανία, προκειμένου να σπάσει η συνθήκη Σένγκεν σε ό,τι αφορά τους ελέγχους. Μία από τις μεγαλύτερες αφορμές για την ταλαιπωρία των Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια, ήταν το μεγάλο κύκλωμα πλαστών εγγράφων διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία στις 5 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι γερμανικοί έλεγχοι ξεκίνησαν στα τέλη του ίδιου μήνα. Επίσης, αφορμή αποτέλεσαν και οι σχετικές δηλώσεις του διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας
Αττικής, Χρήστου Παπαζαφείρη, ο οποίος είχε πει «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να έχουν τροφοδοτηθεί και διακινηθεί με πλαστά έγγραφα μέλη του ISIS», αν και είχε διευκρινίσει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις προς το παρόν.

Εξάλλου, η Bild σε δημοσίευμά της αποκάλυψε κοινή έκθεση της Frontex και της Europol, ότι ολοένα περισσότεροι πορόσφυγες προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, με πλαστά διαβατήρια. Τα περισσότερα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με την εφημερίδα, εντοπίστηκαν σε Σύριους, Αφγανούς, Ιρανούς, Τούρκους, Αλβανούς και πολίτες της Ερυθραίας. Οι πρόσφυγες από τη
Συρία χρησιμοποιούν κυρίως πλαστές ελληνικές και ιταλικές ταυτότητες ή γερμανικά και συριακά διαβατήρια.

Το κύκλωμα, με Αλβανούς δεχόταν παραγγελίες από διάφορες χώρες του εξωτερικού μέσω Facebook, Twitter και άλλων διαδικτυακών εφαρμογών και δρούσε στην Ελλάδα από το 2014. Σε αυτό συμμετείχε, σύμφωνα με τη δικογραφία και ο 48χρονος G.F. από την Αλβανία, υπάλληλος της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος έμενε στην οδό Βοσπόρου στην Αθήνα και κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Η σπείρα είχε τρία εργαστήρια, στα οποία κατασκεύαζαν από διαβατήρια και ταυτότητες, μέχρι άδειες οδήγησης, πιστοποιητικά γέννησης, κάρτες τραπέζης και υγείας. Ομως, αυτό που προκάλεσε τον μεγαλύτερο προβληματισμό στις γερμανικές αρχές ήταν η πλαστή ή νοθευμένη βίζα ευρωπαϊκής χώρας, με πλαστή σφραγίδα ελέγχου συνοριακής διέλευσης. Κάτι που δημιουργούσε στις συνοριακές αρχές χωρών της Σένγκεν ότι ο αυτός που την διέθετε είχε περάσει ήδη διαβατηριακό έλεγχο και μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλα κράτη.

Κάθε εργαστήριο είχε 25 παραγγελίες την ημέρα, δηλαδή 3.000 τον μήνα και το κόστος ήταν από 400 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με την απαίτηση του πελάτη. Συνολικά είχαν γίνει 20 συλλήψεις και 23 έρευνες, ενώ οι τέσσερις βασικοί εμπλεκόμενοι είναι Αλβανοί.

Οι κωδικοί και τα ψευδώνυμα

Το κύκλωμα είχε κωδικές ονομασίες για τα όσα προσέφερε. Συγκεκριμένα:

  • Διαβατήρια: βιβλία ή βιβλιάρια
  • Ταυτότητα: Κάρτα ή Τ (από το πρώτο γράμμα της λέξης)
  • Άδειες οδήγησης: Οδηγός
  • Άδειες διαμονής: Αυτοκόλλητο
  • Σφραγίδες θεώρησης: Λουλούδι ή πατάτα
  • Τόποι συνάντησης: Γήπεδο-Λόττο-φαγητό-βενζινάδικο-φούρνος

Εννοείται πως οι εμπλεκόμενοι είχαν και ψευδώνυμα, από «Αρχοντας», μέχρι «Χότζας». Συγκεκριμένα:

  • 54χρονος αρχηγός: Άρχοντας-Θείος-Μπέρτι
  • 46χρονος αρχηγός: Άρης
  • 37χρονος αρχηγός: Γιούλης
  • Άλλα μέλη κυκλώματος: Γιάννης, Τόνι, Γκέντι, Άλεξ, Φλόρι, Σαμ, Χότζας.

Συνολικά εκτιμάται ότι από το 2014 έγιναν 45 μετακινήσεις μεταναστών και αποτράπηκαν 50. Στη Γερμανία εντοπίστηκαν τουλάχιστον 250 «πελάτες» του κυκλώματος.

ΠΗΓΗ