Του Άρη Δημόπουλου
Είναι μάλλον περιττό να πούμε το πόσο έχει κουράσει η συζήτηση γύρω από τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδας, αλλά και στην Ευρώπη και κυρίως το πόσο ΛΑΘΟΣ αποδεικνύονται οι τρόποι αντιμετώπισής της.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών, θυμίζει την χορήγηση του…παυσίπονου στον ετοιμοθάνατο ασθενή. Έτσι λοιπόν και η λαβωμένη ελληνική οικονομία, μέσα σε ένα αφιλόξενο καθεστώς που θυμίζει (και είναι) Σοβιέτ, προσπαθεί να επιβιώσει.
Ή για να μιλάμε ακριβέστερα, μερικοί χιλιάδες προσπαθούν να κρατήσουν όρθια την πραγματική οικονομία, που ψυχορραγεί από τους υπέρογκους φόρους και το περιβάλλον αβεβαιότητας.
Το παράδειγμα των ΗΠΑ
Από την πρώτη βραδιά που εκλέχθηκε ο Τραμπ, πρώτοι μέσα από το el.gr σας είχαμε ενημερώσει για την δήλωση του νεοεκλεγέντος τότε προέδρου των ΗΠΑ για την πρόθεσή του να μειώσει κατακόρυφα τους φόρους και την άκρατη γραφειοκρατία.
Όπως και έκανε εν τέλει, μετά από πολλά εμπόδια, πριν από μερικές μέρες, υπογράφοντας διάταγμα για την δραστική μείωση των φόρων (μείωση flat) για όλους ανεξαιρέτως. Πιο ευνοημένοι φυσικά θα είναι όσοι επιχειρούν οικονομικά, δηλαδή έχουν ακόμη και μία μικρή επιχείρηση, καθώς η ανακούφιση και τα κέρδη θα είναι μεγάλα.
Που θα επενδυθούν αυτά τα κέρδη; Είναι θέμα απλής λογικής, πως όσο καλύτερο είναι το περιβάλλον για τις εκάστοτε επιχειρήσεις, τόσο μικρότερη ανεργία θα υπάρχει, αφού όλοι θα αρχίσουν τις άμεσες προσλήψεις ατόμων.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανεργία στις ΗΠΑ είναι ενδεικτικά:
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σηματοδοτώντας μια ισχυρή αγορά εργασίας που συνεχίζει την πορεία της.
Τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 2.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 236.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με την capital, τα σχεδόν σε ιστορικό χαμηλό στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, αποτελούν ένδειξη ότι τα αυριανά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων δεκαετιών.
Αντιθέτως στην Ελλάδα της κομμουνιστικής νοοτροπίας, που το κράτος θα πρέπει δήθεν “να φροντίζει για όλους και για όλα”, ενώ η κρίση βαθαίνει και οι επιχειρήσεις κλείνουν, ανακοινώνονται μία σειρά από νέα επιδόματα που επί της ουσίας δεν δίνουν λύση σε κανένα πρόβλημα.
ΔΕΝ δίνουν δηλαδή κίνητρα σε κανέναν υποψήφιο επιχειρηματία να επενδύσει τα όποια χρήματά του, προσλαμβάνοντας άτομα.
Τα λεγόμενα “κοινωνικά επιδόματα ή εισοδήματα αλληλεγγύης” που δίνονται σε ομάδες πληθυσμού που έχουν την δυνατότητα να εργαστούν, αλλά και οι υπέρογκοι φόροι που συνεχώς αυξάνονται , το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν το ήδη σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας (και αεργίας), οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τους όποιους…”τολμηρούς” στην καταστροφή.
Το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι πολύ απλό και πρόσφατο. Ας το ακολουθήσουμε επιτέλους…