Γνωρίζω το ερώτημα: Να χαιρόμαστε ή να λυπόμαστε για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Άλλωστε είναι γνωστός ο μύθος του Αισώπου, όπου ένας έψαχνε να βρει το λιοντάρι από τα αποτυπώματα που άφηναν τα πόδια του στο χιόνι (εξ όνυχος τον λέοντα). Μέχρι που ένας ορεσίβιος, του είπε ότι θα του δείξει το ίδιο το λιοντάρι! Εμείς, λοιπόν, είδαμε το ίδιο το λιοντάρι. Ή τουλάχιστον αυτόν που νομίζει ότι είναι λιοντάρι. Και δεν το φοβόμαστε πλέον διότι γνωρίζουμε ποιο είναι. Με τις δυνατότητές του, αλλά και τις αδυναμίες του! Φθάνει να αναπτύξουμε κι εμείς μια εθνική στρατηγική

ΤΕΛΕΙΩΣΕ, λοιπόν, «ηρέμως και ησύχως», που λένε οι παλιοί λόγιοι, το διήμερο ταξίδι του Τούρκου Προέδρου, Νταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Και το ταξίδι αυτό τελείωσε με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Κομοτηνή.

Τι είπε, λοιπόν, στην Κομοτηνή ο Τούρκος Πρόεδρος; Τίποτε!.. Απολύτως τίποτε!.. Η φράση «είστε συμπατριώτες μου» και πώς «εκπροσωπείσθε στη Βουλή με 4 βουλευτές», τα ακούμε εδώ και πολύ καιρό. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, χαρίζοντας … χάντρες και καθρεπτάκια στα παιδάκια της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, πάνω απ’ όλα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν αφήνει το δίχτυ του Γκιουλέν να ελέγχει την μειονότητα αυτή! Ακόμη περισσότερο όταν την ίδια στιγμή η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠ:Α από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών! Πράγμα που ανάβει μια νέα φλογισμένη περιοχή από τους Παλαιστίνους και όλους σχεδόν τους Άραβες!

Τίποτα καινούργιο, λοιπόν, από έναν ασεβή Πρόεδρο, που επισκέφθηκε την Αθήνα νομίζοντας πως θα μιλήσει προσβάλλοντας ή υποτιμώντας την ελληνική νοημοσύνη.

Αποτέλεσμα;  Δεν τόλμησε όχι μόνο να διαταράξει τις σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας, όπως ενδεχομένως ήθελαν μερικοί (δείτε μερικά πρωτοσέλιδα σημερινών εφημερίδων), αλλά η αναδίπλωσή του έφθασε εις το σημείο να ενισχύσει με διπλωματικά «τεκμήρια» την ελληνική διπλωματία! Είπε για παράδειγμα στους ομοδόξους του στην Κομοτηνή: «Να σέβεστε την ελληνική σημαία και τα σύνορα της χώρας σας!», όπως και το περίφημο εκείνο ότι στην μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής εκείνης υπάρχουν, επί πλέον, Πομάκοι και Ρομά! Αναδίπλωση «χωρίς όρια», θα λέγαμε, με βάση αυτά που ισχυρίζετο μέχρι σήμερα ο κ. Νταγίπ Ερντογάν!

Ακόμη και η παραδοσιακή δεξιά εφημερίδα, όπως είναι η « Εστία», αναγκάσθηκε σήμερα να έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο: «Βατερλό με … ραβασάκια για τον αδιάβαστο Σουλτάνο!».

Και ήρθε πράγματι αδιάβαστος στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος. Περιβαλλόμενος από το «αυτοκρατορικό μεγαλείο του» και περιφρουρούμενος από το λεγόμενο «πρωτόκολλο», ο Νταγίπ Ερντογάν νόμιζε πως θα βγει νικητής στην διπλωματική αναμέτρησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας! Πού να γνώριζε ο έρημος (Νταγίπ Ερντογάν), ότι απέναντί του θα στεκόταν ένας γίγας της διεθνούς νομικής επιστήμης και θα τον έβαζε στη θέση του! Θα τον κατακερμάτιζε διπλωματικά! Σε τέτοιο σημείο που ο Τούρκος Πρόεδρος να δεχθεί ένα ισχυρότατο σοκ. Ένα σοκ – απόρροια όχι μόνον της άρτιας συγκρότησης του Έλληνα Προέδρου, αλλά και του αιφνιδιασμού που του έκανε, «σπάζοντας» το πρωτόκολλο και μιλώντας ανοιχτά και κατά μέτωπο, πράγμα που δεν περίμενε ο Ερντογάν!

Χίλια συγγνώμη για την άκομψη διατύπωση, αλλά «ο θαλασσόλυκος της νομικής επιστήμης» κ. Προκόπης Παυλόπουλος ήξερε καλά τα μονοπάτια της διεθνούς διπλωματίας. Και τα βάδισε με τόση μεγάλη άνεση, ώστε ο Τούρκος πρόεδρος να αισθανθεί ταπεινός και περίλυπος. Τι λέει η Γραφή; «ο δε μείζων υμών έσται υμών διάκονος. όστις δε υψώσει εαυτόν ταπεινωθήσεται, και όστις ταπεινώσει εαυτόν υψωθήσεται.» (Ματθ. 23, 12-12).

Γνωρίζω το ερώτημα: Να χαιρόμαστε ή να λυπόμαστε για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Άλλωστε είναι γνωστός ο μύθος του Αισώπου, όπου ένας έψαχνε να βρει το λιοντάρι από τα αποτυπώματα που άφηναν τα πόδια του στο χιόνι (εξ όνυχος τον λέοντα). Μέχρι που ένας ορεσίβιος, του είπε ότι θα του δείξει το ίδιο το λιοντάρι!

Εμείς, λοιπόν, είδαμε το ίδιο το λιοντάρι. Ή τουλάχιστον αυτόν που νομίζει ότι είναι λιοντάρι. Και δεν το φοβόμαστε πλέον διότι γνωρίζουμε ποιο είναι. Με τις δυνατότητές του, αλλά και τις αδυναμίες του! Φθάνει να αναπτύξουμε κι εμείς μια εθνική στρατηγική.

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

ΠΗΓΗ