Έρχεται ένας νέος πανευρωπαϊκός φόρος, πάντα με…δημοκρατικές διαδικασίες.
Η Γαλλία θα πιέσει προκειμένου να υιοθετηθεί ένας ευρωπαϊκός φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ώστε με τα έσοδα να χρηματοδοτηθεί ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τέσσερις Γάλλοι υπουργοί.
Ο φόρος αυτός θα μπορούσε να αποφέρει έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2020, σημειώνουν στο άρθρο γνώμης, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Journal du Dimanche, οι υπουργοί Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό και Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ.
Όπως υπενθυμίζουν, η Γαλλία έχει ήδη φορολογήσει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές για να χρηματοδοτήσει την περιβαλλοντική πολιτική της. “Θα πιέσουμε ώστε ο φόρος αυτός να εφαρμοστεί στην Ευρώπη και θα ζητήσουμε από όλους να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια”, προσθέτουν.
Το 2012 η Γαλλία εισήγαγε έναν φόρο ύψους 0,2% στις αγορές μετοχών γαλλικών εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Το 2016 ο φόρος αυτός απέφερε 1,1 δισ. ευρώ και αυξήθηκε φέτος στο 0,3%.
Η σύνοδος για το κλίμα “One Planet Summit” που θα φιλοξενηθεί την Τρίτη στο Παρίσι, με τη συμμετοχή περίπου 50 ηγετών, θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της χρηματοδότησης του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε αυτήν τη σύνοδο ακριβώς μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.