Mε τον χρόνο να καθίσταται αντίπαλος και εκπεφρασμένη τη βούληση να υπάρξει άμεσα συμφωνία, ο υπ’ αριθμόν ένα προβληματισμός στην κυβέρνηση αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα πακέτο το οποίο θα είναι διαχειρίσιμο και υπερασπίσιμο.
Εξάλλου, όπως δήλωσε χθες με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, «δεν υπάρχει στην παρούσα φάση συμφωνία που δεν θα έχει πολιτικό κόστος». Υπό την έννοια αυτή στον κυβερνητικό συνασπισμό προφανώς επιθυμούν να δώσουν τα χέρια με τους θεσμούς, όμως διευκρινίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στη βάση των υπερβολικών και άρα μη αποδεκτών απαιτήσεων ενός μέρους των εταίρων.
Ενδεικτικά των προθέσεων του Μαξίμου είναι τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ιστοσελίδα newpost.gr: «Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών, και ειδικά του ΔΝΤ, το οποίο ζητά προληπτική νομοθέτηση μέτρων ύψους 4-4,5 δισ. ευρώ. Από αυτή την τοποθέτηση δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε σπιθαμή».
Στο ίδιο μήκος κύματος, εξειδικεύοντας τους στόχους της Αθήνας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε τη θέση για πολιτική λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων (πλεονάσματα, χρέος κτλ), ενώ απευθυνόμενος ειδικά προς την πλευρά του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά κάποια εξαίρεση.
Σημειώνεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ρόιτερ είχε επισημάνει ότι «κάνει το καλύτερο δυνατό για να επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο δεν μπορεί να κάνει εξαίρεση για καμία χώρα» ούτε να κλείσει «μια ειδική ευνοϊκή συμφωνία».
«Ζητάμε από το ΔΝΤ να είναι σκληροί για το χρέος με την Ελλάδα όσο και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Μας ζητούν μέτρα πάνω σε λανθασμένα στοιχεία. Δεν συγχωρείται να ροκανίζουν τον χρόνο χωρίς να παίρνουν αποφάσεις», ήταν η αιχμηρή απάντηση του κ. Τσακαλώτου προς την κ. Λαγκάρντ (ANT1). Παράλληλα, μίλησε με θετικό τρόπο για την Κομισιόν, η οποία «προσπαθεί να ισορροπήσει την κατάσταση με το ΔΝΤ», και αρνήθηκε ότι έχει τεθεί τελεσίγραφο 48 ωρών.
Στον απόηχο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και των μηνυμάτων που εισέπραξε από βουλευτές και στελέχη ο πρωθυπουργός, το ενδιαφέρον για μια αίσια κατάληξη στο πολύμηνο θρίλερ της β’ αξιολόγησης στρέφεται πλέον σε δύο κομβικούς παράγοντες που μπορούν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι της διαπραγμάτευσης.
Ο αμετανόητος Σόιμπλε
Κατ’ αρχάς, στο κλίμα αμφισβήτησης των σκληρών απόψεων τόσο της Ουάσινγκτον όσο και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο ευλόγως στοχοποιούν από την κυβέρνηση. «Ο μόνος σχεδόν που παραμένει αμετανόητος είναι ο κ. Σόιμπλε.
Πλέον είναι πολιτικά απομονωμένος τόσο στη χώρα του όσο και στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος, εκτιμώντας ότι διαμορφώνεται ένας συσχετισμός που δεν θα επιτρέψει μια εξέλιξη «την οποία ελάχιστοι πλέον επιδιώκουν». Και συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται για αναζωπύρωση της κρίσης, «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Σόιμπλε προς αυτή την κατεύθυνση».
Δεύτερο στοιχείο που αξιοποιούν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν ένα πιο ελαφρύ πακέτο μέτρων είναι οι χθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7% το 2017 και δημόσια οικονομικά που αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο, με τις συνολικές μακροοικονομικές προοπτικές να παραμένουν θετικές. Ολα αυτά, αρκεί φυσικά να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.
Ενισχυτική των ίδιων προσπαθειών θεωρείται και η αυριανή έλευση στην Αθήνα του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος στηρίζει σθεναρά τη χώρα μας και θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Οσον αφορά την κατάσταση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., οι οποίοι θα κληθούν να σηκώσουν με την ψήφο τους το βάρος μιας συμφωνίας, από το Μαξίμου διατείνονται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και οι δύο Κ.Ο. θα είναι συμπαγείς. Δεν λείπουν ωστόσο οι προειδοποιητικές βολές: «Να κλείσει η αξιολόγηση αλλά όχι πάση θυσία», δήλωσε ο Ν. Μανιός (Alpha 9,89).
Την άποψη ότι δεν μπορεί να συζητηθεί αφορολόγητο στην παρούσα φάση διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας (Real FM). «Το θέμα είναι να μην ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά να μπορούμε να προστατεύουμε τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες», σχολίασε η Αφρ. Θεοπεφτάτου (Στο Κόκκινο), ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει νέα μέτρα άφησε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Κ. Κατσίκης (ΣΚΑΪ).
ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ