Αντίθετοι με την μεγαλύτερη μείωση φόρων στην ιστορία είναι στα Ηνωμένα Έθνη! Οι λόγοι;
Οι δείκτες της φτώχειας και της ανισότητας στις ΗΠΑ βρίσκονται σε επίπεδα συναγερμού, οδεύουν να επιδεινωθούν επί των ημερών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και απειλούν τη δημοκρατία στη χώρα, προειδοποίησε την Παρασκευή ένα ανώτερο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ένας και πλέον στους οκτώ Αμερικανούς ζει στη φτώχεια, ενώ σχεδόν οι μισοί από τη συγκεκριμένη κατηγορία του πληθυσμού βιώνουν αυτήν που αποκαλείται «βαθιά φτώχεια», κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν κανέναν τρόπο να ξεφύγουν από την κατάστασή τους, ανέφερε ο Φίλιπ Άλστον, ο οποίος έχει οριστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ως Ειδικός Επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Ακραία Φτώχεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η προειδοποίηση του αξιωματούχου του ΟΗΕ θα συμπεριληφθεί σε έκθεσή του, στην οποία αναμένεται ότι θα επικρίνει το αμερικανικό πολιτικό προσωπικό, τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αλλά και τις συμπεριφορές στις ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη, δεκαπενθήμερη περιοδεία του στις ΗΠΑ, από τους καταυλισμούς των αστέγων στην Καλιφόρνια ως τις μικρές πόλεις του νότου και το κατεστραμμένο από τον πρόσφατο κυκλώνα Μαρία νησί του Πουέρτο Ρίκο.
Ωστόσο οι κινδυνολογίες για τις ΗΠΑ που η ανεργία αποδεδειγμένα μειώνεται ελέω μεταρρυθμίσεων Τραμπ δεν τελειώνουν εδώ.
Στην έκθεσή του—αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούνιο—ο Άλστον, ο οποίος έχει αναλάβει να μελετήσει το φαινόμενο της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο για λογαριασμό του ΟΗΕ, θα συμπεριλάβει πολλά από τα συμπεράσματα που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.
Η πολύ σοβαρή κατάσταση όσον αφορά τη φτώχεια και την ανισότητα οφείλεται στις αθροιστικές συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για χρόνια κι αναμένεται να επιδεινωθούν το προσεχές διάστημα, εξαιτίας των σχεδίων της κυβέρνησης Τραμπ για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και τις περικοπές στα προγράμματα πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης, επισήμανε ο επιτετραμμένος.
Το νομοσχέδιο για τη σαρωτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα ωφελήσει κατά κύριο λόγο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλουσιότερους Αμερικανούς, πιθανότατα από μόνο του θα οδηγήσει «στην πιο δραματική αύξηση της ανισότητας που μπορεί κανένας να φανταστεί», υπογράμμισε ο Άλστον.
Οι επικείμενες περικοπές στην πρόνοια και στην περίθαλψη παράλληλα θα καταστρέψουν το δίχτυ ασφαλείας για τους φτωχούς, που ήταν ήδη «γεμάτο τρύπες», συμπλήρωσε.
«Εάν οι περικοπές που αναμένονται γίνουν πράγματι», αυτό το δίχτυ ασφαλείας «ουσιαστικά θα κομματιαστεί» και «η ανισότητα θα εκτοξευθεί στα ύψη», εξήγησε ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ.
Μια αντανάκλαση της αύξησης της φτώχειας και της ανισότητας, ανέφερε ο Άλστον, είναι η επανεμφάνιση των εντερικών μολύνσεων από νηματώδη, παρασιτικά σκουλήκια στον αμερικανικό Νότο, όπου οι τοπικές αρχές δεν προσφέρουν καθαρό νερό ούτε αποχέτευση κι αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν οι ίδιοι για αυτές τις βασικές υπηρεσίες.
Κουπόνια τροφίμων
Αν και οι στατιστικές δείχνουν ότι το 14% των Αμερικανών ζει στη φτώχεια, υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στην επισφάλεια, στα όρια της φτώχειας, που ένα ποσοστό πιο κοντά στην πραγματικότητα θα ήταν μάλλον το 20%, επισήμανε ο Άλστον.
Oι αριθμοί ωστόσο δεν λένε ποτέ μα ποτέ ψέματα: