Μια έρευνα σε βάθος δεκαετιών στην Αυστραλία σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών,

που έχει να κάνει με δεκάδες χιλιάδες θύματα, απαιτεί  σαρωτικές αλλαγές από την Καθολική Εκκλησία και άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της προαιρετικής αγαμίας για τους κληρικούς και αναγκάζοντας τους ιερείς να αναφέρουν περιπτώσεις κακοποίησης που έρχονται στο φως μέσω της εξομολόγησης.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία φημίζεται εδώ και πολλά χρόνια ότι δεν “αλλάζει ποτέ”, κι αυτό υποτίθεται ότι είναι καλό. Αλλά μια πρόσφατη έρευνα της Αυστραλίας για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ολόκληρη την επικράτεια, εδώ και δεκαετίες, φέρνουν την Καθολική Εκκλησία στη θέση του παραβάτη. Τώρα η Αυστραλία ζητά από το Βατικανό να τροποποιήσει τους κανόνες και να σταματήσει να αναγκάζει τους ιερείς της να είναι άγαμοι, ενώ επίσης να εξαναγκάσουν τους ιερείς να αναφέρουν τα εγκλήματα που ακούν κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης και να άρουν τους χρονικούς περιορισμούς, ώστε να αναλαμβάνει η Εκκλησία δράση σε περιπτώσεις κακομεταχείρισης παιδιών.

Η ενδελεχής έρευνα ζήτησε από την Καθολική Εκκλησία της Αυστραλίας να ζητήσει από το Βατικανό να προβεί σε αλλαγές στους κανόνες, περιλαμβανομένης της άρσης του χρονικού περιορισμού κατά τον οποίο η εκκλησία μπορεί να αναλάβει δράση σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και την άρση της απαίτησης για καταστροφή εγγράφων υποθέσεων που αφορούν την ηθική.

Πρότεινε στην κυβέρνηση να καταστήσει ποινικό αδίκημα την έλλειψη αναφοράς γνώσης ή υποψίας κακοποίησης, που αποκαλύπτονται κατά την εξομολόγηση. Σύμφωνα με την έκθεση, η εξομολόγηση “συνέβαλε, τόσο στα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Καθολική Εκκλησία, όσο και στις ανεπαρκείς θεσμικές απαντήσεις στις περιπτώσεις κακοποίησης”.

“Οι εκκλησιαστική ηγεσία θεωρεί την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ως αμαρτία που πρέπει να αντιμετωπιστεί με άφεση αμαρτιών κατ’ ιδίαν και τιμωρία όχι ως έγκλημα, που πρέπει να αναφερθεί στην αστυνομία. Το μυστήριο της συμφιλίωσης επέτρεψε στους δράστες να ξεπεράσουν την αίσθηση της ενοχής τους, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους καταγγείλουν “, ανέφερε.

Σε απάντησή του ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϋ, Anthony Fisher, απάντησε στους δημοσιογράφους: “Οποιαδήποτε πρόταση για να σταματήσει αποτελεσματικά η πρακτική της εξομολόγησης στην Αυστραλία θα ήταν πραγματικό χτύπημα για όλους τους καθολικούς και τους ορθόδοξους χριστιανούς και δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε κάποιον νέο”.