γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς-2018, θα θέσει στο προσκήνιο τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος της στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης.
Στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η ευαισθητοποίηση ως προς την κοινωνική και οικονομική σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκατοντάδες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη θα δώσουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολίτες από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ο στόχος είναι να αγγίξει το κατά δυνατόν ευρύτερο κοινό, ιδίως παιδιά και νέους, τοπικές κοινότητες και άτομα που σπάνια έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό.
Τα έργα και οι πρωτοβουλίες που υλοποιούνται σε κράτη -μέλη, δήμους και περιφέρειες της ΕΕ θα συμπληρωθούν από διακρατικά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.
Ο πολιτισμός ενώνει, χρηματοδοτείται, προωθεί τις κοινές δράσεις και φέρνει τους λαούς κοντά.
Πάνω από 7 στους 10 Ευρωπαίους συμφωνούν ότι η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους. Η έρευνα δείχνει ότι 9 στους 10 θεωρούν ότι η πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι, τα κράτη μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερους πόρους για την προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από αρχαιολογικούς χώρους έως μνημεία αρχιτεκτονικής και από μεσαιωνικά κάστρα έως λαϊκές παραδόσεις και τέχνες, η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης βρίσκεται στον πυρήνα της συλλογικής μνήμης και της ταυτότητας των ευρωπαίων πολιτών.
Επιπρόσθετα, η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί πηγή ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης στις πόλεις και στις περιφέρειες και βρίσκεται στο επίκεντρο των ανταλλαγών της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο. Πάνω από 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ συνδέονται έμμεσα με την πολιτιστική κληρονομιά.
Περισσότερα από 300 000 άτομα απασχολούνται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ, ενώ, με 453 καταχωρισμένες τοποθεσίες, η Ευρώπη ως περιοχή αντιπροσωπεύει σχεδόν τις μισές από τις τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη πατρίδα μας, η αρμόδια πολιτική ηγεσία να εστιάσει στο κομμάτι αυτό και να συνεργαστεί στενά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Προωθούμε το πολιτισμό, ενισχύουμε το τουρισμό και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.
Η συνεννόηση και η συνεργασία μπορούν να αποφέρουν πολλά, τώρα που η χώρα μας χρειάζεται επανεκκίνηση και ένα νέο σχεδιασμό για τη προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.
Το 2018 ως Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς ας αποτελέσει το εφαλτήριο για υψηλές επιδιώξεις και ενδυνάμωση της οικονομίας.
Ο σχεδιασμός μπορεί να έχει όραμα και ρεαλισμό.
Οι σύγχρονες αναφορές στη τέχνη αποτελούν κίνητρο για την ανάπτυξη και ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τουρισμού. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας.