Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν με τις χειμερινές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας, οι οποίες, μάλιστα, ξεπέρασαν τις προσδοκίες του προγράμματος, απόδειξη ότι επιτεύχθηκε το 2016 πλεόνασμα 2% ενώ ο στόχος ήταν 0,5%.

Η αναγνώριση αυτή, όμως, δεν εμποδίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακολουθεί το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον, που ζητούν επίμονα από την Αθήνα τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα στον βούρκο της λιτότητας.

Παράδοξο; Αντιφατικό; Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προτίμησε να ποιηθεί την νήσσαν και δεν απάντησε στη συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση των προβλέψεων της Κομισιόν.

Μίλησε περί συνέχισης των μεταρρυθμίσεων (όρος που καλύπτει τα πάντα), για την ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά «εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και ανήγγειλε ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα αύριο Τετάρτη και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να βοηθήσει στην προώθηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενόψει της υπουργικής συνόδου των 19 την ερχόμενη Δευτέρα.

Μπηχτή κατά ΔΝΤ

Από εγκώμια, όμως, για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας άλλο τίποτα ο λαλίστατος Γάλλος επίτροπος. Σταχυολογούμε: «Oι επιδόσεις της Ελλάδας ξεπέρασαν τις προσδοκίες του προγράμματος. (…) Η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2016 με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αναμέναμε και για την επόμενη διετία περιμένουμε ανάπτυξη 2,7% και 3,1%. (…).

Πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ήδη έχουν γίνει πολλά και τα αποτελέσματα φέρνουν καρπούς». Και κατέληξε: «Οικοδομούμε κάτι που θα το ονόμαζα “success story” και επομένως δεν μπορούμε να προσθέσουμε μία νέα κρίση». Η μόνη «μπηχτή» του επιτρόπου που αφορά εμμέσως το ΔΝΤ είναι ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις της Επιτροπής στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον. Οχι με μπαγιάτικα στοιχεία…

Πράγματι, οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν είναι ενθαρρυντικές για την Ελλάδα (βλέπε διπλανή στήλη και πίνακα).

Οι αριθμοί, λοιπόν, «ευημερούν» με τις ευλογίες του Πιερ Μοσκοβισί.

Οι θετικές εκτιμήσεις και η βασική προϋπόθεση

Στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα με τίτλο «Σημάδια ανάκαμψης που συνδέονται με την εφαρμογή του προγράμματος», όλες οι θετικές εκτιμήσεις έχουν ως βασική προϋπόθεση την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

► Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με άξονες την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Τα δημόσια οικονομικά αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο και τα μακροοικονομικά στοιχεία παραμένουν θετικά, αν και υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι.

► Υπό τον όρο της έγκαιρης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί το 2017 στη βάση της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών και της σταδιακής χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίων. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν, καθώς και οι εξαγωγές.

► Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,4% κατά μέσο όρο τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 και προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο σταθερό δείκτη 2,2% έως το 2018. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σταθερά την περίοδο των προβλέψεων έως το 2018, στηριζόμενη στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θέτουν ευέλικτες μορφές απασχόλησης και καθορισμού μισθών.

► Στον δημοσιονομικό τομέα, η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει σημαντική υπεραπόδοση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα και το 2016. Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί -κυρίως στον φόρο εισοδήματος και τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό- και τον προϋπολογισμό του 2017, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για το 2017, ακόμα και μετά την εκκίνηση του σχήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

► Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας βασίστηκε στο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, που προβλέπεται ότι θα αποδώσει 3% του ΑΕΠ έως το 2018, φτάνοντας τη συνολική δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας από την έναρξη του προγράμματος στο 4,2% του ΑΕΠ. Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα πηγάζουν κυρίως από τη δυναμική διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η ισχυρή απόδοση των εσόδων που παρατηρήθηκε ειδικά το 2016 αποδίδεται στην εν εξελίξει μεταρρύθμιση της διοίκησης εσόδων, η οποία δίνει ώθηση στην επίτευξη των στόχων.

► Οι καθοδικοί κίνδυνοι σχετίζονται κυρίως με την αβεβαιότητα σε σχέση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και με εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές και οικονομικές εντάσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και η προσφυγική κρίση.

► Η βελτιωμένη δημοσιονομική θέση και η ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να θέσουν σε πτωτική πορεία το χρέος από το 2017 και μετά, ενώ η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων (ΕΜΣ) το 2017 και το 2018 θα αυξήσει το κόστος δανεισμού βραχυπρόθεσμα, αλλά θα το μειώσει μακροπρόθεσμα.

ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ