Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εστίασαν την προσοχή τους στην ιδιαίτερη «περιποίηση» προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, τον οποίο ο «πλανητάρχης» φιλοξένησε στην πολυτελή έπαυλή του στην ηλιόλουστη Φλόριντα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «διπλωματίας του γκολφ».
Ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα διαχυτικός με τον δεξιό, εθνικιστή Ιάπωνα ηγέτη, τον οποίο αντιμετωπίζει σαν φυσικό σύμμαχο στην επικείμενη σύγκρουσή του με το Πεκίνο.
Και ο Αμπε, όμως, παρά τις αρκετές άβολες στιγμές με τον Αμερικανό ομόλογό του μπροστά στις κάμερες (η χειραψία τους θα μείνει στην τηλεοπτική ιστορία, όπως και η παρτίδα γκολφ που έπαιξαν μαζί), πήγε στις ΗΠΑ αποφασισμένος να «παίξει μπάλα» με τον Τραμπ· άλλωστε μετά τη μονομερή αποχώρηση από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στον Ειρηνικό (TPP), που ανατρέπει στην πράξη την ασιατική πολιτική Ομπάμα, η Ιαπωνία ποντάρει (όπως και η Βρετανία, μετά το Βrexit) στην κατακόρυφη ενίσχυση των διμερών επιχειρηματικών της σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Η Βόρεια Κορέα
Τη σύσφιγξη των αμερικανο-ιαπωνικών σχέσεων βοηθά με τον τρόπο του και ο («προτεζέ» του Πεκίνου) Κιμ Γιονγκ-Ουν, καθώς μετά τη νέα προχθεσινή πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, που εκτόξευσε με επιτυχία έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο τύπου Pukguksong-2 μεσαίου/μεγάλου βεληνεκούς, με δυνατότητα μεταφοράς και πυρηνικών κεφαλών, το Τόκιο έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από τη στρατιωτική «προστασία» των ΗΠΑ.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN, η Ιαπωνία παίζει παραδοσιακά τον ρόλο του «σταθερού αεροπλανοφόρου» για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών αμυντικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ρόλος που σίγουρα θα ενισχυθεί τώρα, με το επίκεντρο του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον να στρέφεται ενάντια στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Και δεν είναι διόλου τυχαίο πως την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα εξέταζε τα ξημερώματα νέες κυρώσεις κατά της «άτακτης» Πιονγκ Γιανγκ, έγινε κατόπιν κοινού αιτήματος από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα…
Ο Νετανιάχου
Αύριο πάντως καταφτάνει στην Ουάσινγκτον ένας ακόμη δηλωμένος φίλος και σύμμαχος του Τραμπ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που θεωρεί τη νίκη του μεγιστάνα χρυσή ευκαιρία για την «αναβάπτιση» της συμμαχίας των δύο δυνάμεων, μετά από μια περίοδο σχετικής «έντασης» μεταξύ του ίδιου και του Μπαράκ Ομπάμα, ιδίως όσον αφορά το καυτό θέμα των παράνομων ισραηλινών εποικισμών.
Ο «Μπίμπι» αναμένεται να πιέσει τον Τραμπ για αποδοχή της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, και κυρίως για ακόμη σκληρότερα μέτρα κατά του Ιράν, με κύριο στόχο την κατάργηση της ιστορικής συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ομως ο Τραμπ εσχάτως φαίνεται να παίρνει κάποιες αποστάσεις από τις (υπερβολικά φιλο-ισραηλινές) προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Για παράδειγμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή σε ισραηλινή εφημερίδα, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η επέκταση των οικισμών «είναι κάτι καλό για την ειρήνη», προσθέτοντας ότι επιθυμεί μια «καλή συμφωνία για όλες τις πλευρές», και ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να φανούν «λογικοί».
ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ