Ο άνθρωπος – σύμβολο για το κρητικό ποδόσφαιρο ήρθε στη χώρα μας το 1985 για λογαριασμό του ΟΦΗ, τον έβαλε στα ευρωπαϊκά σαλόνια και έγινε… Κρητικός

Μαύρη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Ευγένιος Γκέραρντ άνθρωπος – σύμβολο για τον ΟΦΗ και το κρητικό ποδόσφαιρο.

Ο Ολλανδός τεχνικός αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί, όπως φάνηκε και στο φιλικό που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του πριν από 1,5 μήνα στο “Γεντί Κουλέ”. Το «δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Ολλανδέ, Ολλανδέ», ακόμα συγκλονίζει το Ηράκλειο, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις μεγάλες στιγμές της ομάδας, υπό την καθοδήγηση του Γκέραρντ.

Ο Ολλανδός, Ευγένιος Γκέραρντ, ο μακροβιότερος προπονητής σε ομάδα της Ελλάδας, ήρθε στη χώρα μας το 1985 για λογαριασμό του ΟΦΗ και έγινε… Κρητικός μιας και έμεινε στο Ηράκλειο μέχρι το 2000.

Η πρώτη του χρονιά στην ομάδα ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακή. Με το τέλος του πρωταθλήματος ο ΟΦΗ τερμάτισε δεύτερος και είχε κερδίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του έξοδο στην Ευρώπη, αλλά η τελική θέση της ομάδας ήταν αμφίβολη λόγω της υπόθεσης του Χιλιανού, Αλεσάντρο Ίσις, ο οποίος είχε ανιχνευθεί θετικός σε χρήση απαγορευμένης φαρμακευτικής ουσίας.
Στην πρώτη περίπτωση επιχειρήθηκε συγκάλυψη του γεγονότος, η δημοσιοποίησή του όμως από την εφημερίδα Το Έθνος οδήγησε σε παραιτήσεις υπευθύνων, ενώ ούτε έπειτα από το δεύτερο εντοπισμό επιβλήθηκαν κάποιες κυρώσεις. Ο ισχύων τότε κανονισμός προέβλεπε για μεν τον Ίσις τιμωρία αποκλεισμού, για δε το σύλλογο ήττα και αφαίρεση 4 βαθμών σε κάθε αγώνα που υπήρξε ανίχνευση.

Την αμέσως επόμενη χρονιά ο ΟΦΗ αναδείχθηκε Κυπελλούχος, επικρατώντας στον τελικό του Ηρακλή, με 3-1 στη διαδικασία των πέναλτι, καθώς στην κανονική διάρκεια και στην παράταση του τελικού οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Στο πρωτάθλημα της ίδιας περιόδου τερμάτισε τρίτος, ενώ στην Ευρώπη πέρασε στο δεύτερο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων όπου αποκλείστηκε από την ιταλική Αταλάντα. Την περίοδο 1987-88 ο ΟΦΗ κατετάγη τρίτος, κερδίζοντας το εισιτήριο για το Βαλκανικό κύπελλο της επόμενης χρονιάς το οποίο και κατέκτησε.

Τα επόμενα χρόνια η ηρακλειώτικη ομάδα καθιερώθηκε στις υψηλότερες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, ενώ το 1990 ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο για δεύτερη φορά στην ιστορία του, γνωρίζοντας την ήττα με 4-2 από τον Ολυμπιακό στον τελικό της διοργάνωσης. To 1992-93 κέρδισε την έξοδο στο κύπελλο UEFA, όπου πραγματοποίησε μια αξιομνημόνευτη πορεία μέχρι τους 16 της διοργάνωσης αποκλείοντας τη Σλάβια Πράγας και την Ατλέτικο Μαδρίτης, για να αποκλειστεί στη συνέχεια από την Μποαβίστα.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο χωριό Ελιά της Κρήτης μαζί με την σύζυγο του Κατερίνα και σήμερα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, αρκετά ταλαιπωρημένος από την υγεία του.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, ο Ηλίας Πουρσανίδης είχε διοργανώσει ένα φιλικό προς τιμήν του στην Κρήτη, με αρκετά έντονες και φορτισμένες στιγμές. από τους πρώην παίκτες του. Ηταν μάλιστα και η τελευταία δημόσια εμφάνιση του.

Πηγή: www.gazzetta.gr

ΠΗΓΗ