Το Folketing, το κοινοβούλιο της Δανίας, πέρασε ένα ψήφισμα που αναφέρει ότι οι Δανοί δεν πρέπει να γίνουν μειονότητα στις κοινότητές τους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθυσμός των μεταναστών και εκείνων που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών να είναι τώρα η πλειοψηφία στο Brøndby Strand και στο Odense.
«Το Κοινοβούλιο σημειώνει με ανησυχία ότι σήμερα υπάρχουν περιοχές στη Δανία, όπου ο αριθμός των μεταναστών από μη δυτικές χώρες και οι απόγονοί τους είναι πάνω από το 50 τοις εκατό», αναφέρει η πρόταση.
«Το Κοινοβούλιο εκτιμά ότι οι Δανοί δεν θα πρέπει να αποτελούν μειονότητα σε κατοικημένες περιοχές στη Δανία».
«Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων λιτότητας που έχουν περιορίσει τις ροές των αιτούντων άσυλο σημαντικά, και τα οποία εμποδίζουν τις παράλληλες κοινωνίες.
Το Κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτικό στόχο για τη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο και τον αριθμό εκείνων που έρχονται στην Δανία και ζητούν οικογενειακή επανένωση», καταλήγει η πρόταση.
Την πρόταση πάντως, καταψήφισαν σοσιαλιστές και αριστεροί όλων των αποχρώσεων.
Η Δανία, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γνώρισε ένα κύμα σεξουαλικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων από μετανάστες όταν άρχισαν να καταφθάνουν σε μεγάλους αριθμούς.
Ο Ραφί Ιμπραήμ, ένας Σύριος που έχει εγκατασταθεί στην Δανία για πολλά χρόνια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι νέοι αφιχθέντες μετανάστες δυσκολεύονται να ελέγξουν τον εαυτό τους όταν βλέπουν δυτικές γυναίκες.
«Αν δουν ένα κορίτσι, τρελαίνονται. Δεν μπορούν να συγκρατηθούν», είπε.
«Στη Συρία και σε πολλές άλλες χώρες, δεν είναι φυσιολογικό μια ξένη γυναίκα να σου χαμογελάσει. Αυτά τα κορίτσια που παρενοχλούνται δεν είναι απαραίτητα άσεμνα ντυμένα ή μεθυσμένα. Μερικές φορές είναι αρκετό απλώς το ότι είναι κορίτσια».
Η υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας Inger Støjbergομολόγησε στα τέλη του 2016 ότι «η ‘ενσωμάτωση’ (των μεταναστών) στη Δανία έχει αποτύχει», μετά από μια έκθεση – κόλαφο σχετικά με την εγκληματικότητα και την ανεργία σε τριάντα ένα γκέτο στα οποία κυριαρχούν οι μετανάστες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτό οφείλεται στο ότι είμαστε πολύ φοβισμένοι να κάνουμε σαφείς τις απαιτήσεις μας προς τους ανθρώπους που έρχονται στη Δανία», είπε.
«Δεν τολμήσαμε να πούμε τι περιμένουμε από αυτούς και το ότι ζητούμε να προσαρμοστούν στις αξίες της Δανίας».
Στην Βρετανία, οι αυτόχθονες Βρετανοί έχουν πλέον καταχωρηθεί επισήμως ως μειονότητα στην πρωτεύουσά τους, για πρώτη φορά το 2011, με μόνο το 44,9 τοις εκατό των Λονδρέζων να αναγνωρίζονται ως “Λευκοί Βρετανοί” στην απογραφή του 2011.
Οι Λευκοί Βρετανοί είναι επίσης κάτω από το 50 τοις εκατό του πληθυσμού στο Λέστερ, το Luton και το Slough, με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ να προβλέπουν ότι τοΜπέρμιγχαμ, η δεύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ακολουθήσει σύντομα το παράδειγμά τους.