Εδώ η αξιολόγηση, εκεί η αξιολόγηση, τελικά στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να κλείσει σε πολιτικό επίπεδο στη σύνοδο της ευρωζώνης της 20ής Μαρτίου. Και η πολυσυζητούμενη σύνοδος του Φεβρουαρίου που συνέρχεται τη Δευτέρα;

Εάν όλα πάνε καλά, θα καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αλλά τίποτε ακόμη δεν είναι σίγουρο. Πάντως, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης.

Πρόκειται για χθεσινές δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της ευρωζώνης, εν όψει της συνόδου της Δευτέρας, η οποία δεν φαίνεται να είναι η καθοριστική για την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης.Πάμε για τις 20 Μαρτίου και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο. Μετά τη σύνοδο του Μαρτίου τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, λόγω εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ στις 15 Μαρτίου ανοίγουν οι κάλπες στην Ολλανδία.

Η αξιολόγηση δεν είναι σαν το κόκκινο κρασί που ο χρόνος το κάνει καλύτερο και η αναμονή οδηγεί σε χειρότερο αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη ρευστότητας πριν από το καλοκαίρι, παρατήρησε ο αξιωματούχος.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, είπε, επικεντρώνονται στο δημοσιονομικό και τα εργασιακά. Οι θεσμοί δεν κάνουν, λοιπόν, ούτε μισό βήμα πίσω στην απαίτησή τους να νομοθετήσει η κυβέρνηση προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Συζητούν τις άλλες πτυχές της διαδικασίας με βάση το πάρε-δώσε, αλλά η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας. Τα εργασιακά, επίσης, που είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα με τη διάσταση που πήρε το δημοσιονομικό, επανεμφανίζονται στο τραπέζι από τους θεσμούς, οι οποίοι επιμένουν στις απαιτήσεις τους, ιδίως στον τομέα των απολύσεων…

Οσον αφορά το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο οργανισμός της Κριστίν Λαγκάρντ είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει τις οικονομικές προβλέψεις του για την Ελλάδα, μετά τις σημαντικές διαφορές που έχουν προκύψει σε σύγκριση με τις χειμερινές προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επανεξέταση αυτή θα γίνει λίγο πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο ώστε να διαμορφωθεί καλύτερη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ενισχύεται το ενδεχόμενο να χαμηλώσει ο πήχης του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ για τα προληπτικά μέτρα που απαιτούν από την Ελλάδα οι εταίροι-δανειστές.

Σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια, ο αξιωματούχος δεν έδειξε να ανησυχεί για μεγάλη καθυστέρηση. Η διαδικασία θα είναι αρκετά γρήγορη, είπε. Βέβαια, η συμφωνία θα συνοδεύεται από προαπαιτούμενα και θα πρέπει να τηρηθεί το περίγραμμα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και δεν έκρυψε ότι οι θεσμοί έχουν παράπονα από την ελληνική πλευρά. «Βρισκόμαστε ακόμη εκεί που σας είχε πει ο κ. Ντάισελμπλουμ τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή στη νομοθέτηση του 1/3 των προαπαιτούμενων, θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα», παρατήρησε.

Πηγή: https://www.efsyn.gr