Οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων της Νότιας και της Βόρειας Κορέας σφίγγουν τα χέρια, χθες, στο χωριό Πανμουντζόμ, που βρίσκεται μέσα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
ΠΑΝΜΟΥΝΤΖΟΜ. Βορειοκορεάτες επίσημοι, δημοσιογράφοι και θεατές θα διασχίσουν τη νεκρή ζώνη που χωρίζει τα δύο κορεατικά κράτη ώστε να παρακολουθήσουν τους αθλητές των δύο χωρών να στελεχώνουν κοινή ομάδα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως συμφωνήθηκε χθες έπειτα από 11ωρες συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο κρατών. Οι συνομιλίες, οι πρώτες από το 2016, αποτελούν την έναρξη μιας νέας φάσης προσέγγισης, στο πλαίσιο της οποίας όμως η Πιονγιάνγκ αρνείται να συζητήσει θέματα που αφορούν το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Σε κοινή δήλωση μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες στο χωριό Πανμουντζόμ, που βρίσκεται μέσα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συμφώνησαν να «συνεργαστούν ενεργά» στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να συζητήσουν μέτρα για την εκτόνωση των εντάσεων σε στρατιωτικό επίπεδο. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, η βορειοκορεατική πλευρά επέτρεψε την αποκατάσταση ενός ακόμη διαύλου άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών, μετά τον πρώτο δίαυλο που είχε ανοίξει την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στους δύο στρατούς.
Στην κοινή δήλωση η Βόρεια Κορέα κατέγραψε «έντονη διαμαρτυρία» για την πρόταση της Σεούλ να διεξαχθούν και συνομιλίες με στόχο την κατάργηση των πυρηνικών όπλων στην Κορεατική Χερσόνησο. «Ολα μας τα στρατηγικά όπλα, οι ατομικές βόμβες, οι βόμβες υδρογόνου και οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν ως μόνο στόχο τις ΗΠΑ, όχι τα αδέλφια μας, ούτε την Κίνα και τη Ρωσία», δήλωσε ο Βορειοκορεάτης επικεφαλής της Επιτροπής Ειρηνικής Επανένωσης της Πατρίδας, Ρι Σον Γκουόν, ο οποίος ηγείτο της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας του. «Δεν πρόκειται για θέμα ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και η αναφορά σε αυτό κινδυνεύει να ακυρώσει όλα τα εντυπωσιακά που πετύχαμε σήμερα».
Ο Λευκός Οίκος έχει χαρακτηρίσει τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Ολυμπιακούς «ευκαιρία να δει το καθεστώς την αξία της άρσης της διεθνούς απομόνωσης, μέσω της αποπυρηνικοποίησης». Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα επιμείνουν στις κυρώσεις μέχρι την «πλήρη, διαπιστωμένη, μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», ενώ Αμερικανοί ειδικοί θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι η Σεούλ έθιξε το θέμα, ώστε να φανεί ότι δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την πρόταση της Σεούλ να σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε τις χθεσινές συνομιλίες «διπλωματική επιτυχία» της πολιτικής που ο ίδιος ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο απέναντι στην Πιονγιάνγκ. «Είναι αξιοθρήνητο να βλέπει κανείς τους Αμερικανούς πολιτικούς να καυχώνται για τη διπλωματική τους αποτυχία ως “διπλωματική επιτυχία”», έγραψε η εφημερίδα του βορειοκορεατικού κυβερνώντος κόμματος.
«Κρίσιμο βήμα»
Οι χθεσινές συνομιλίες έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος χαρακτήρισε το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας ως κρίσιμο βήμα για την αποφυγή παρεξηγήσεων και την ελάττωση των εντάσεων σε περιφερειακό επίπεδο.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr