Τους ενοχλεί ο Χριστός και οι ακόλουθοί Του.
Περισσότεροι από 3.000 χριστιανοί –εκ των οποίων τα δύο τρίτα στη Νιγηρία– σκοτώθηκαν σε όλον τον κόσμο μέσα σε έναν χρόνο, από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, για λόγους που σχετίζονται με την πίστη τους, υποστηρίζει σε μια έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Open Doors (“Ανοιχτές Θύρες”).
Η προτεσταντική οργάνωση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τον “Κατάλογο του 2018” με τις “50 χώρες στις οποίες διώκονται περισσότερο οι χριστιανοί”. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι 215 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους 12 χριστιανούς σε όλον τον κόσμο, πέφτουν θύματα διώξεων “σε μεγάλο έως ακραίο βαθμό”.
Πρόκειται για την μία οπτική γωνία, η οποία περιλαμβάνει τους διωγμούς Χριστιανών κυρίως στις αφρικανικές χώρες. Ο πραγματικός αριθμός των νεομαρτύρων είναι δυστυχώς πολύ μεγαλύτερος.
Για 17η φορά η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στην πρώτη θέση του ετήσιου καταλόγου που βασίζεται σε δείκτες οι οποίοι καταγράφουν όχι μόνο τις βιαιότητες, αλλά και την καθημερινή, πιο διακριτική καταπίεση. Ακολουθούν το Αφγανιστάν και η Σομαλία.
Από την 1η Νοεμβρίου 2016 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2017 τουλάχιστον 3.066 χριστιανοί σκοτώθηκαν για λόγους που σχετίζονταν με την πίστη τους. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μικρότερος σε σύγκριση με εκείνον που αναφερόταν στον “Κατάλογο 2016” (7.106 θύματα) αλλά υπερδιπλάσιος από εκείνον του “Καταλόγου 2017” (1.207).
“Η σχετική εκεχειρία που διαπιστώθηκε στον δείκτη του 2017 οφειλόταν στον περιορισμό της δράσης της (τζιχαντιστικής οργάνωσης) Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία. Ωστόσο, οι δολοφονίες ξανάρχισαν στη χώρα αυτή με το κύμα επιθέσεων που εξαπέλυσαν βαριά οπλισμένοι Φουλάνι εναντίον χριστιανών στην κεντρική ζώνη της χώρας” αναφέρει η οργάνωση στην έκθεσή της. Μόνο στη Νιγηρία πέρσι καταγράφηκαν 2.000 δολοφονίες χριστιανών.
Ο αριθμός των εκκλησιών που μπήκαν στο στόχαστρο (έκλεισαν, πυρπολήθηκαν, υπέστησαν ζημιές κλπ) εμφανίζεται μειωμένος: την περασμένη χρονιά ήταν 793 ενώ την αμέσως προηγούμενη 1.329. “Η μείωση αυτή αποτελεί μια καλή είδηση που εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι οι εκκλησίες προστατεύονται καλύτερα από τις αστυνομικές αρχές στο Πακιστάν”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μισέλ Βαρτόν, ο διευθυντής των “Ανοιχτών Θυρών” στη Γαλλία.
Η οργάνωση σημειώνει πάντως ότι τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα γιατί αφορούν μόνο επιβεβαιωμένες δολοφονίες και επιθέσεις. Για παράδειγμα, η Βόρεια Κορέα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα όπου καταγράφονται τα θύματα, λόγω έλλειψης “αξιόπιστων στοιχείων στην πιο περιχαρακωμένη χώρα του πλανήτη”.