Για τις 17 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των διαμεσολαβητών Ελλάδας και Σκοπιών με τον εκπρόσωπο του Ο.Η.Ε. Μάθιου Νίμιτς για να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων. Αντιδράσεις όμως έχει προκαλέσει στην χώρα μας η δημοσίευση στην αλβανική ιστοσελίδα infoshgip.com που αποκαλύπτει ότι το όνομα που έχει προσυμφωνηθεί είναι «Νέα Μακεδονία».

Οι αντιδράσεις

Πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι και η στάση του Πάνου Καμμένου, που ναι μεν έχει υποχωρήσει σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν έχει πειστεί και τελείως να συναινέσει. Όπως επίσης και η άρνηση αρκετών βουλευτών του κόμματός του να ψηφίσουν σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία όπως ο Δημήτρης Καμμένος. Η Νέα Δημοκρατία με δηλώσεις Μητσοτάκη δέχεται την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, (erga omnes), με αυτούς που μπλέξαμε τουλάχιστον εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας στα Λατινικά. Με αυτόν τον τρόπο βοηθά τον Τσίπρα που λέει ακριβώς το ίδιο, θέτει και ως όρο να μην υπάρχει αλυτρωτισμός, αυτό ποιος όμως μπορεί να μας το εγγυηθεί; Το παράδοξο είναι ότι όλοι αυτοί θεωρούν εθνική θέση την απόφαση που πάρθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008 για σύνθετη ονομασία με Γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τι θα επικρατήσει τελικά

Εάν περιέχεται ο όρος Μακεδονία οι κάτοικοι των Σκοπίων πως θα ονομάζονται Νεομακεδόδες, Σλαβομακεδόνες και η γλώσσα τους πως νεομακεδονική και σλαβομακεδονική; Όχι όλοι θα λένε Μακεδόνες και μακεδονική για την γλώσσα, μόνον εμείς θα στρουθοκαμηλίζουμε και θα τους λέμε όπως θέλουμε. Αντιρρήσεις για χρήση του όρου Μακεδονία προέβαλλε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που όμως δεν συμφωνεί με τα συλλαλητήρια, γιατί όμως; Αντίθετη επίσης με την χρήση του ονόματος Μακεδονία είναι και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε. όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη. Πολλές οι αντιδράσεις αλλά όπως φαίνεται από την θέση των περισσοτέρων κομμάτων η απόφαση να δοθεί το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς έχει ληφθεί και απλά ψάχνουν τρόπο να το παρουσιάσουν με «ωραίο περιτύλιγμα» στον ελληνικό λαό γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις του. Με τι θράσος οι βουλευτές ιδιαιτέρως αυτοί που εκλέγονται στις περιφέρειες της Μακεδονίας θα κάνουν προεκλογικό αγώνα και θα μιλήσουν για εθνικά θέματα; Και μέσα σε όλα μπαίνει και η συνομωσιολογία ήδη από κάποιους διαδίδεται ότι επίκειται αναταραχή, ίσως και πολεμική σύγκρουση στην περιοχή που περικλείει Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια με δάκτυλο της Μόσχας για να αποτραπεί με αυτόν τον τρόπο η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ….

ΠΗΓΗ