Η προσθήκη της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην κυβερνητική πλειοψηφία ήταν κάτι που φημολογείτο έντονα το τελευταίο διάστημα, μετά και τη θετική ψήφο που έδωσε στον προϋπολογισμό.

Ήταν σαφές όλο το τελευταίο διάστημα από συνομιλητές της κ. Μεγαλοοικονόμου ότι σκεφτόταν έντονα την προσχωρηση στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πάντα βέβαια ότι η ίδια προέρχεται από και τοποθετείται στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Από την άλλη, μπορεί η περίπτωση της άλλοτε βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων να μην είναι και απολύτως δηλωτική των κοινωνικών ανοιγμάτων που επιχειρεί το κυβερνών κόμμα, πλην όμως η προσθήκη της έστω και ως συνεργαζόμενη βουλευτής είναι ένα ακόμα «μαξιλαράκι» ασφαλείας για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πάντως έχει παραμείνει χαρακτηριστικά αρραγής.

Αρραγής παρέμεινε και μετά τη χθεσινή ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, αν και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης αποφάσισε να καταψηφίσει το άρθρο για τα καζίνο, πλην όμως η διάταξη δεν είχε τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία, με αποτέλεσμα η αρνητική του ψήφος να μην καταγραφεί. Ούτε όμως ο προβληματισμένος με το άρθρο για τις απεργίες Γιάννης Θεωνάς, ούτε κάποιοι από τους βουλευτές που εμφανίζονταν να ζητούν αναθεώρηση του τρόπου χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων προέβησαν σε κάποιο αντάρτικο, όπως άλλωστε είχε προδιαγραφεί. Άλλωστε, στο μέτωπο των επιδομάτων, είχε προηγηθεί η υπόσχεση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι σύντομα θα γίνει προσπάθεια να αντισταθμιστουν οι απώλειες που υφίστανται τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, εντός μάλιστα του 2018. Κάτι που είχε μεταφερθεί προηγουμένως και εγκαίρως στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να προληφθούν τυχόν εκπλήξεις.

Από εκεί και πέρα, με την ψήφιση και του πακέτου με τα προαπαιτούμενα, κλείνει ο κύκλος νομοθέτησης που αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ενώ η πλήρης εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και ως τις 22 Ιανουαρίου με μια σειρά υπουργικών αποφάσεων και διοικητικών πράξεων. Η κυβέρνηση, άλλωστε, αντιμετώπιζε ως σημαντικό «ορόσημο» την ψήφιση του εν λόγω πολυνομοσχεδίου, καθώς στον οδικό χάρτη του πρωθυπουργού ήταν το πρώτο βήμα, προκειμένου να ξεκινήσει κανονικά η συζήτηση για την επόμενη μέρα, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Με άλλα λόγια, να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, η οποία εν πολλοίς θα κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Σήμερα, δε, ο κ. Τσίπρας καλείται να αντιμετωπίσει και την εκκρεμότητα που υπάρχει με την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας κ. Ζουράρι, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του τελευταίου για τον Ολυμπιακό και τον Άρη. Η απόφαση του κ. Τσίπρα θα ληφθεί σήμερα κατόπιν συνεννόησης με τον Πάνο Καμμένο, είτε τηλεφωνικά είτε και διά ζώσης το απόγευμα, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κύπρο, όπου θα βρεθεί για την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή του κ. Ζουράρι στο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται από πολύ δύσκολη ως απίθανη, ενώ τον πρώτο λόγο για αντικατάστασή του έχει ο Πάνος Καμμένος, λόγω της ανάγκης τήρησης των αριθμητικών ισορροπιών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Με άλλα λόγια, αν αντικατασταθεί ο κ. Ζουράρις, τότε μάλλον ο αντικαταστάτης θα προέρχεται από τους ΑΝΕΛ, με το όνομα του Θανάση Παπαχριστόπουλου να ξεκίνησε από χτες να «παίζει».

Βέβαια, το φάλτσο του κ. Ζουράρι δεν επισπεύδει τις αποφάσεις για ανασχηματισμό, με τις όποιες διορθωτικές κινήσεις να έπονται σε κάθε περίπττωση της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Πηγή: insider.gr

ΠΗΓΗ