Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την Bild και το Focus, το δίδυμο Στάινμαγερ – Σουλτς ροκανίζει την καρέκλα της Μέρκελ η οποία για τέταρτη φορά θα διεκδικήσει την καγκελαρία της Γερμανίας

«Είναι η αρχή του τέλους για τη Μέρκελ;», διερωτάται ο γερμανικός Τύπος σχολιάζοντας την εκλογή του Σοσιαλδημοκράτη Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην προεδρία της Γερμανίας και την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών από τον Μάρτιν Σουλτς ο οποίος διεκδικεί με καλές πιθανότητες την καγκελαρία.

Με τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών να έχουν εκτοξευτεί (φθάνοντας το 30%) από την ώρα που ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία και την ανάληψη της γερμανικής προεδρίας από ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του SPD ιδιαίτερα δημοφιλές στη Γερμανία, η γερμανική εφημερίδα “Bild” και το γερμανικό περιοδικό “Focus”, σχολιάζουν πως οι δύο πολιτικοί άνδρες δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Το δίδυμο Στάινμαγερ – Σουλτς ροκανίζει την καρέκλα της Μέρκελ η οποία για τέταρτη φορά θα διεκδικήσει την καγκελαρία της Γερμανίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό τους από το 2012 στις δημοσκοπήσεις, αυξάνοντας την απήχησή τους έως και 8% μέσα σε λίγες ημέρες. Στο μεταξύ, 4.600 νέα μέλη έσπευσαν να γραφτούν πρόσφατα στους εκλογικούς καταλόγους του κόμματος, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που μπορεί να έχει ένα νέο πρόσωπο για την εκλογική επιρροή κάποιου πολιτικού σχηματισμού. Χωρίς σαφή ατζέντα, αλλά με τη ρητορική δεινότητα ενός λαϊκιστή, ο καθολικός πολιτικός από τη Ρηνανία-Βεστφαλία μαγεύει τα πλήθη που συγκεντρώνονται για να τον ακούσουν.

«Ανατριχιάζω όταν τον ακούω. Καταφέρνει να αγγίξει τους ανθρώπους. Αυτό δεν μπορούσε να το πετύχει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ», λέει στην γερμανική “Berliner Zeitung” ένας συμπολίτης του.

Είναι λοιπόν πιθανό να γίνει καγκελάριος ένας πολιτικός χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο, που δεν κατάφερε καν να πάρει το σχολικό απολυτήριο; Φαίνεται πως κάτι αλλάζει στην πολιτική κουλτούρα των Γερμανών ψηφοφόρων. Ο Μάρτιν Σουλτς έμεινε στην ίδια τάξη δύο φορές και δεν κατάφερε να κάνει Abitur (το γερμανικό ισοδύναμο του γαλλικού μπακαλορεά) για να μπει στο πανεπιστήμιο. Πρώην ποδοσφαιριστής, άνεργος και αλκοολικός, δεν είναι το τυπικό δείγμα Γερμανού υποψήφιου καγκελαρίου. «Έπινα ό,τι έβρισκα», είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Μπούντε», όπου είχε επίσης αποκαλύψει ότι η χειρότερη στιγμή στη διάρκεια του εθισμού του ήταν το πρωί που ξυπνούσε και ένιωθε αποτυχημένος. Αμφίβολο είναι, πάντως, κατά πόσον θα έχει διάρκεια αυτή η ορμητική είσοδος του Σουλτς στην προεκλογική εκστρατεία. Πάνω από το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η δυναμική του θα ξεφουσκώσει σύντομα.

Ο Σουλτς όπως και ο Στάινμαγερ ξέρουν όχι μόνο να κρατούν ισορροπίες, αλλά και ως ένθερμοι Ευρωπαίοι ξέρουν τον τρόπο να στέλνουν ισχυρά μηνύματα κατά της ακροδεξιάς ιδεολογίας που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη.

 

Πηγή: http://www.protothema.gr