Η πολιτική προστασία της Σουηδίας ανακοίνωσε πως μοίρασε, σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας, ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με κίνδυνο ξεσπάσματος μεγάλου πολέμου.

Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 1961!

Το ενημερωτικό φυλλάδιο εμφανίζεται υπό τον τίτλο «Αν αύριο ξεσπάσει πόλεμος».

Τα φυλλάδια αναφέρονται σε θέματα όπως το πώς μπορούν οι κάτοικοι της χώρας να συμμετέχουν σε «συνολική άμυνα» κατά την διάρκεια ενός πολέμου και πώς να διασφαλίσουν βασικές ανάγκες όπως το νερό, η τροφή και η θέρμανση,

Δίνονται πρακτικές συμβουλές σε σχέση με το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες σε περίπτωση έναρξης παγκοσμίου πολέμου ή ακόμα πανδημιών, τρομοκρατικού χτυπήματος, εσωτερικών μαχών σε πόλεις και κυβερνοεπιθέσεων.

Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες όλο και μεγαλύτερο ποσοστό Σουηδών «βλέπει« κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.

1961:

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Σουηδία επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η οποία είχε καταργηθεί το 2010, ως απάντηση στην «πυρηνική απειλή της Ρωσίας», ενώ έχει τοποθετήσει μόνιμες στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής Θάλασσας

Η έκδοση των προαναφερθέντων φυλλαδίων έρχεται την ώρα που εντείνεται η διαμάχη στη Σουηδία αναφορικά με θέματα άμυνας και ασφάλειας, με την απειλή που προέρχεται από τη Ρωσία και με το αν η χώρα θα πρέπει ή όχι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

 «Ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πόλεμο», σχολίασε η Christina Andersson, επικεφαλής του project., όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ρωσία και Σουηδία αποτελούν δύο ιστορικούς αντίπαλους της γεωστρατηγικής σκακιέρας.

Ποιος δεν γνωρίζει άλλωστε, τον Μεγάλο Πόλεμο του Βορρά, όταν ο Πέτρος ο Μέγας κήρυξε τον πόλεμο στη Σουηδία το 1700, ο οποίος διήρκησε είκοσι χρόνια. Το 1721, οι Σουηδοί ζήτησαν ειρήνη και παραχώρησαν στην Ρωσία την Εσθονία, τη Λιθουανία και την ακτή της Βαλτικής, βόρεια από το Βίμποργκ.

Αυτή την φορά όμως τα πράγματα για την Σουηδία ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερα.

Ο πόλεμος δεν είναι καλό πράγμα, αλλά δεν είμαστε εμείς που λαμβάνουμε τις αποφάσεις.

 

ΠΗΓΗ